Emotiu homenatge a les antigues llevadores de la localitat

El Kursaal s’omple per la presentació del llibre ‘Llevadores, l’art d’una professió’, de Francesc López, editat per l’Ajuntament

El llibre, editat per l'Ajuntament, es pot comprar per 5 euros
Dolors Folche i Dolors Pujol, al final de l'acte, amb la regidora Mar Sempere
Francesc López, autor del llibre 'Dones llevadores, l'art d'una professió'

La presentació del llibre ‘Llevadores, l’art d’una professió’, de Francesc López, aquesta tarda al Kursaal amb l’assistència de prop de 200 persones, s’ha convertit en un emotiu acte d’homenatge a les dones que van exercir aquesta feina a Montcada i Reixac als anys 50 i 60, el testimoni de les quals recull el volum editat per l’Ajuntament. López, metge de professió, va interessar-se pel món de les llevadores arran de fer pràctiques d’obstetrícia durant els seus estudis. “No entenia com aquestes dones valentes i coratjoses, no tenien cap reconeixement, més enllà de la gratitud de les famílies que atenien”, ha explicat l’autor del llibre, qui ha reivindicat el seu paper al llarg de la història, “no només ajudant a portar criatures al món, sinó també fent de remeieres i tenint cura dels nadons i la resta de la família”.

El llibre fa un recorregut per l’evolució de la professió i repassa la trajectòria d’onze llevadores que han exercit a Montcada i Reixac des de mitjan del segle passat, amb un recull d’experiències i anècdotes personals, que també són el fil conductor del documental que ha elaborat Montcada Comunicació i que s’ha projectat a la sala. Dues de les protagonistes, Dolors Folch i Dolors Pujol, han pujat a l’escenari i han recordat alguns moments de la seva vida com a llevadores. Folch, de 87 anys, s’ha referit “a la gran responsabilitat que suposava atendre un part a casa amb els pocs mitjans que tenien a l’abast”, mentre que Pujol, de 94, ha assenyalat la gran alegria que sentia quan la criatura esclatava a plorar. “Això compensava amb escreix tot el neguit que passàvem”, ha afegit Pujol, de 94.

L’acte també ha comptat amb les intervencions de Francesc Soriano, que ha fet un repàs de la història de la professió de llevadora; M. Antònia Trias, que ha llegit un poema dedicat a aquest ofici; Elisa Riera, que ha explicat anècdotes personals sobre els naixements a casa i dues llevadores de generacions diferents, Valentina Relat i Encarna García, que han parlat de la necessitat “que el part a l’hospital s’humanitzi i no deixi de banda la figura del pare, com passava fa uns anys”, ha dit Relat. La presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (Círculo Montcada), ha tancat l’acte destacant “la importància de conservar la memòria històrica i la necessitat de reivindicar el respecte a una professió que no sempre ha tingut el reconeixement que mereix”. L’acte forma part del programa Novembre Feminista que organitza la Regidoria de Polítiques d’Igualtat amb motiu del Dia Mundial contra les Violències Masclistes. El llibre es pot comprar al preu de 5 euros a l’Àrea Social de l’Ajuntament o bé a l’Auditori Municipal.

 

 

Etiquetes:

Deixa un comentari