Erradicar el barraquisme, objectiu compartit

Entitats ecologistes i l’Ajuntament volen recuperar l’espai natural que hi ha entre el riu i la carretera de la Roca, ocupat des de fa anys per horts i construccions en precari

A continuació de l’aparcament de camions que hi ha al marge esquerra del riu Besòs en direcció a Sant Fost de Campsentelles, entre el riu i la carretera de la Roca, hi ha al voltant de 14 hectàrees ocupades per horts i barraques on s’acumulen residus de tota mena i es fan activitats de dubtosa legalitat. La degradació de l’espai va començar fa anys i ha anat creixent davant la impotència de l’Ajuntament que ha obert un expedient de disciplina urbanística a la propietat amb l’objectiu d’alliberar els terrenys de construccions i residus. 
Aquest procés, però, serà llarg i costós i requerirà la implicació d'administracions supramunicipals. Mentrestant, el consistori vetlla per impedir que s’hi instal·lin noves barraques. “Des de Medi Natural i Policia Local fem un exercici de contenció diari i treballem per interceptar noves ocupacions. Però només amb la col·laboració dels propietaris dels terrenys no en tenim prou; necessitem un acord i un compromís rotund amb d’altres administracions, com el Consorci del Besòs i el Parc de la Serralada de Marina per començar a posar-hi fil a l’agulla”, ha explicat el regidor de Medi Natural i responsable del cos policial del municipi, Oriol Serratusell (ECP).
 
Reivindicació ecologista 
En paral·lel al creixement del barraquisme al Pla del Besòs també han anat a l’alça les reivindicacions d’entitats ecologistes que hi ha al municipi, com ara Som-Rius i La Màquia. Ambdues consideren que cal afrontar el problema de degradació existent amb urgència i valentia abans que s’enquisti definitivament. 
“Aquest és un corredor biològic que connecta el riu amb la serralada de Marina que, sense cap sentit, té un ús privatiu i està ple de deixalles que contaminen tant el sòl com el subsòl”, lamenta Sergi Argelés, de La Màquia. Als abocaments de residus s’hi sumen les cremes no autoritzades que sovint provoquen incendis. “La trista circumstància és que els entorns naturals de més interès, quant a biodiversitat i ecosistema, són els més agredits; cal fer molta pedagogia si volem recuperar i conservar aquests espais per a les properes generacions”, opina Antonio Álvarez, també membre de La Màquia.
 
Oasi a preservar
Enmig dels horts i les barraques hi ha un oasi captivador, una llacuna que es va crear en un espai d’extracció d’àrids abandonat que es va omplir amb aigües freàtiques i de pluja i que seria ideal com a zona de descans i nidificació per a les aus migratòries. “Si estigués ben cuidada, tindria un gran valor ecològic, però està envoltada de tanques que impedeixen l’accés a la fauna; els únics que hi poden arribar són els ocells però no ho fan perquè hi ha massa soroll i pressió humana”, explica Manel Gómez, de Som-Rius. La contaminació acústica a la qual es refereix és la que provoquen les bombes d’extracció d’aigua instal·lades pers alguns barraquistes per al rec o el consum propi. Un altre problema afegit és que a l’espai s’alliberen espècies invasores com la tortuga de Florida, que causen un gran impacte i fan malbé la riquesa natural.
 
 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari