La 20a campanya arqueològica confirma l’existència d’un complex defensiu al poblat

Els investigadors localitzen una possible torre de guaita que permetria als habitats dominar el territori i l’entrada al poblat

Grup de voluntaris i arqueòlegs participants a la campanya d'aquest estiu a Les Maleses

La vintena campanya arqueològica al poblat ibèric de les Maleses ha permès confirmar l’existència d’un complex defensiu de fins a disset estances, que tindria la funció de vigilar, controlar i defensar l’accés al poblat. En aquesta estructura s’aixecaria una torre de guaita que permetria dominar el territori i l’entrada a l’actual jaciment. La localització d’aquesta estructura es va realitzar a la dinovena campanya, però no ha estat fins aquest estiu que s’ha pogut confirmar quina era la seva funció.

El complex defensiu està situat a l’extrem sud del jaciment, en el punt per on els visitants accedeixen al poblat actualment.  Un altre descobriment destacat ha estat l’aparició d’una sèrie de murs situats a sota l’àrea defensiva. Segons Gemma Hidalgo, coordinadora de la campanya, “podrien pertanyer a una estructura defensiva més senzilla d’una època urbana anterior”. La localització del punt d’accés al poblat des de l’exterior serà una de les incògnites a desvetllar en les properes campanyes. 

La Covid-19 no ha minvat la implicació ni l’entusiasme dels participants en aquesta campanya, una vintena de persones, la majoria alumnes i exalumnes de l’INS Montserrat Miró. Una d’elles, Helena Sanz, de primer de Batxillerat, considera “un privilegi contribuir a treure a la llum una part del nostre passat”. Hidalgo, que també es cap d’estudis d’aquest institut, reivindica que gràcies a les campanyes al jaciment els alumnes de l’assignatura d’Arqueologia “poden comprendre molt millor tot allò que a vegades a l’aula queda limitat a una explicació o una imatge projectada”.

La crisi sanitària va fer perillar inicialment la rea­lització de la 20a campanya arqueològica a Les Maleses. Però, finalment, els organismes competents –el Consorci del Parc de la Serralada Marina, la Diputació de Barcelona, els ajuntaments de Montcada i Sant Fost i la Generalitat– van autoritzar la intervenció arqueo­lògica, posant com a condició estrictes mesures de seguretat. Es va reduir el nombre de participants, fent torns per pujar al poblat, i va ser obligatori l’ús de guants i eines individuals, a més de gel hidroalcohòlic i mascaretes.

Deixa un comentari