L’AV Can Sant Joan i l’Ajuntament plantegen el tancament de la cimentera

LafargeHolcim es queda sense Autorització Ambiental Integrada i sense llicència d’activitats

L’AV Can Sant Joan i de l’Ajuntament de Montcada i Reixac han guanyat una important batalla en la lluita judicial que mantenen amb la cimentera LafargeHolcim. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·les tant l'Autorització Ambiental Integrada (AAI) com la llicència d’activitats de la planta atorgades per la Generalitat en resposta als contenciosos presentats per l’entitat veïnal i el consistori l’any 2016. Tancar la cimentera és ara l’objectiu fixat, tal com han posat de manifest aquest matí tant el president de l’AV, José Luis Conejero, com l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), en el decurs de la roda de premsa convocada al Col·legi de Periodistes de Catalunya que ha comptat també amb la participació de l’advocat Albert Calduch i del president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC).

Creiem que en ple segle XXI no té sentit que hi hagi una activitat com la cimentera a 120 metres d’un nucli urbà; hem de començar a plantejar-nos els diferents escenaris cara al seu tancament definitiu”, ha dit Campos tot recordant que fa més de deu anys que es va començar a parlar d’aquesta possibilitat. Va ser justament al 2008, arran que LafargeHolcim va ser autoritzada per la Generalitat a poder utilitzar biomassa com a combustible substituint el coc de petroli per llots de depuradora, restes d’esporga, marro de cafè i farines càrniques. “En aquell moment li vam dir al director que no volíem que la fàbrica incinerés residus perquè això augmentaria la contaminació però ens va respondre que igualment ho farien, així que no ens va quedar cap més opció que lluitar pel seu tancament, ha explicat Conejero.

 

Contingut de la sentència

L’advocat de l’AV, Albert Calduch, ha subratllat els motius en què es fonamenta la resolució del TSJC. En primer lloc, l’AAI es va concedir al 2015 en base a una declaració d’impacte ambiental dictada al 2008 que és totalment obsoleta i no s’adapta a una normativa ambiental cada cop més exigent. D’altra banda, no es poden legalitzar les modificacions d’una autorització anul·lada, de manera que els canvis posteriors al 2008 –fets al 2015 i al 2017– també queden sense efecte i, finalment, la Generalitat no va tenir en compte un informe negatiu de l’Ajuntament sobre l’elevat soroll que genera Lafarge.

Un altre aspecte que ha destacat el lletrat és que la sentència critica obertament la manera de procedir del Departament de Territori i Sostenibilitat: “El TSJC està dient que la Generalitat, actuant per la via de fet, va concedir una nova AAI, sense complir mínimament amb la llei; la situació és tant greu que per això l’autorització ha estat considerada nul·la”. Calduch ha acusat directament el cap del Servei de Prevenció i Avaluació Ambiental d'Activitats, per a qui ha demanat el cessament, entenent que va ser la persona responsable de que al novembre i al desembre del 2015 s’aprovessin dues autoritzacions nul·les de ple dret.

L’advocat de l’AV també ha lamentat que el TSJC no hagi donat resposta a totes les preguntes que l’entitat plantejava en la seva demanda referides qüestions mediambientals des del convenciment que la cimentera és un greu focus de contaminació.

 

Futur immediat

Atès que la sentència encara no és ferma i l’empresa pot presentar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, ni l’Ajuntament ni l’entitat veïnal es plantegen exigir el seu compliment immediat. Calduch dubta que aquest s’arribi a admetre a tràmit però considera que s'ha d'esperar a la resposta del Tribunal per una qüestió de prudència. En cas que finalment el recurs arribi al Suprem, com la tramitació seria llarga l’alcaldessa ha obert la porta a estudiar la petició que la sentència s’executi de forma cautelar. “Per responsabilitat amb el moment actual d’emergència climàtica que estem vivint i també per la salut de les persones, no només de Montcada sinó de tota l’Àrea Metropolitana”, ha dit. Campos ha fet servir aquest argument per reclamar a l’AMB el seu suport afegint que de res serveixen les polítiques mediambientals per reduir les emissions que estan fent ajuntaments com el de Barcelona o l’esforç que es demana a la ciutadania si les administracions no actuen contra les empreses potencialment més contaminants.

Jordi Sánchez, per la seva banda, ha recordat que des de l’AMB s’està dissenyant el futur de la metròpoli i que l’espai que ocupa la cimentera no s’adequa a aquests plans. “A més, en breu s’aprovarà el PEPnat de Collserola Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural i no es podran concedir autoritzacions per fer extraccions al Turó de Montcada”, ha indicat l’edil.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari