L’històric Cafè Cactus tanca per jubilació

Ernest Fortuño, que ha regentat l’establiment durant 38 anys, ha traspassat el negoci a la família Ramos, que el reobrirà com a gastro bar a partir del febrer

El paisatge comercial del carrer Major està canviant de forma accelerada en els últims anys. Establiments de tota la vida, la majoria d’origen familiar, abaixen les persianes per donar pas a nous negocis davant la manca de relleu generacional. A les cansaladeries Can Pere i Ca L’Andreuet, que van tancar l’any passat, s’afegeix el Cafè Cactus, que va acomiadar-se el 30 de desembre per la jubilació del seu propietari, Ernest Fortuño, a punt de complir 67 anys.

Allotjat als baixos de la magnífica Torre Vila, és el bar més antic del carrer Major. El grup Tertúlia, format per artistes i intel·lectuals de Montcada, ja s’hi reunia als anys quaranta, segons li va assegurar a Fortuño un dels seus components, el desaparegut pintor Joan Capella. El 1955 va passar a mans dels seus pares, Ernest Fortuño Povill i Lluïsa Soriano, que van fer les primeres reformes i el van convertir en un bar de referència de la vida social i cultural del municipi.

Ernest Fortuño Povill i Lluïsa Soriano, treballant al Cafè Cactus, el 1956 (Foto: Arxiu família Fortuño Soriano)

El grup Tertúlia, format per artistes i intel·lectuals de Montcada, ja es reunia al Cafè Cactus de Montcada als anys quaranta

A l’estiu, posaven taules al carrer que mantenien a l’hivern, protegint els clients del fred amb una marquesina de fusta que li donava un aire parisenc. L’espai interior, on hi ha les arcades, es va convertir en la sala de televisió, una de les primeres que va existir a Montcada, on molts clients es reunien per veure els partits de futbol. “Recordo que la sala s’omplia a vessar de gent i que, quan marcava el Barça, l’edifici tremolava amb els crits de l’afició”, explica Fortuño, qui va començar a treballar al bar familiar amb només 16 anys i, més tard, a la discoteca Cactus que els seus pares van obrir en una altra part de l’edifici, el 1969.

El cobert de fusta de treure i posar que instal·lava el matrimoni Fortuño tots els hiverns per mantenir l’espai de terrassa del Cafè Cactus (Foto: Arxiu família Fortuño Soriano)

El 1985, Ernest fill i la seva dona Sílvia Escriche van agafar el relleu del negoci familiar. Seguint la moda dels nous cafès de Barcelona, com el Cafe di Roma, hi van dur a terme algunes reformes i li van canviar el nom pel de Cafè de Montcada, amb la intenció de diferenciar-se de la discoteca i diversificar la clientela. Una de les principals apostes d’aquesta nova etapa va ser l’elecció del cafè, el seu producte estrella. “Després de tastar diferents marques italianes, vam optar per Illy, una de les més cares, però també de les millors”, explica Fortuño, orgullós d’oferir un dels millors cafès del mercat. També va potenciar el vessant cultural, amb l’organització d’exposicions, presentació de llibres i xerrades sobre la història del jazz, –a càrrec de l’expert Andreu Fàbregas.

En els últims anys he treballat molt a gust perquè gran part dels clients s’han convertit en amics i coneguts

Ernest Fortuño

En tancar la discoteca, el 2018, va recuperar el nom original del local. “En els últims anys he treballat molt a gust perquè gran part dels clients s’han convertit en amics i coneguts”, afegeix Fortuño, qui reconeix que trobarà a faltar aquest contacte diari amb la gent. Els pròxims anys els dedicarà a fer tasques de conservació i manteniment de la torre familiar, catalogada com a element patrimonial del municipi.

L’escriptor Javier Pérez Andújar va visitar el Café Cactus el 2019 per presentar ‘La vida fenomental’ (Foto: Arxiu/Laura Grau)

Nova etapa com a gastro bar

La bona notícia és que la vida del Cactus com a bar continuarà, gràcies a l’acord de traspàs a què ha arribat amb Ferran Ramos i Sara Ragel, coneguts restaurador del municipi, que també gestionen ‘El manantial de la cerveza’. En aquesta nova etapa, l’establiment reobrirà portes com a Cactus Cafè Gastronòmic, conservant el nom original i ampliant l’oferta culinària. “La nostra intenció és oferir servei de cafeteria, tapes i entrepans, a més de dinars al migdia”, ha explicat Ramos, que mantindrà la mateixa marca de cafè. “M’agrada la idea que segueixi sent un bar clàssic, allunyat del model cafeteria-factoria, on no hi ha tracte directe amb el client”, afegeix Fortuño, qui reivindica els bars de tota la vida, amb servei de cambrers.

Darrera exposició que va acollir el Cafè Cactus l’estiu passat, de l’artista local Marta Sánchez (Arxiu/Laura Grau)
Etiquetes:

Deixa un comentari