Potenciar la creativitat artística i l’esperit crític a través del hip-hop

Aquest és l’objectiu de la nova activitat extraescolar que s’ha fet aquest curs a l’IE El Viver en el marc del Pla Educatiu d’Entorn

El hip hop és un moviment cultural urbà que engloba quatre manifestacions artístiques: el graffiti (pintura), el rap (música), el breakdance (moviment) i el DJ (producció musical). Aparegut a la dècada dels anys 60-70 a Nova York, neix com una forma d’expressió i rebel·lió contra les desigualtats i penúries que es vivien a les àrees urbanes més vulnerables de Nova York. Amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament artístic des de la perspectiva de l’esperit crític, l’IE El Viver de Can Sant Joan ha acollit aquest curs una activitat extraescolar de hip-hop, una nova proposta coordinada des del Pla Educatiu d’Entorn i l’entitat Versembrant, una escola popular itinerant que pretén fomentar la consciència crítica del jovent, mitjançant l’art urbà i el hip hop.

La iniciativa s’ha realitzat tots els dimarts, entre el 25 de març i el 31 de maig, i ha comptat amb la participació de prop d’una desena d’alumnes de 1r a 3r d’ESO. “Hem buscat potenciar la creativitat artística i, alhora, fomentar la capacitat de reflexió i de denúncia davant de situacions de discriminació”, ha explicat Santi Pozo ‘Kovitch’, formador de Versembrant.

'A la cançó, ens manifestem en contra del racisme, la xenofòbia, la pobresa, el masclisme… Són les lluites de moltes persones que volem dir prou a qualsevol tipus de discriminació', ha manifestat Trinity Akpoka, participant de l’extraescolar

Durant les sessions, els joves han creat i enregistrat un rap a través del qual han mostrat el seu rebuig a qualsevol tipus de desigualtat i marginació. A la cançó, ens manifestem en contra del racisme, la xenofòbia, la pobresa, el masclisme… Són les lluites de moltes persones que volem dir prou a qualsevol tipus de discriminació”, ha manifestat Trinity Akpoka, participant de l’extraescolar. La jove ha valorat positivament l’experiència, destacant sobretot el grafitti que van pintar al pati: “Hem fet un dibuix que representa la diversitat cultural que existeix a la nostra escola. M’ho ha passat molt bé”. Aquesta sensació també la comparteix Cristian Moreno, alumne de 1r d’ESO que també ha assistit al projecte. “Al principi, ens va costar una mica entendre les diferents modalitats del hip-hop, però l'activitat ha estat molt positiva perquè hem après a escriure lletres de rap, a ballar breakdance, a pintar un graffitti amb esprais i a fer una mica de DJ”, ha comentat Moreno, qui espera que l’activitat tingui continuïtat el curs vinent.

Enguany, el projecte s’ha realitzat en el marc del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE), programa promogut pel Departament d’Educació de la Generalitat que compta amb el finançament del Ministeri d’Educació i el Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea.

Deixa un comentari