Un total de 120 alumnes montcadencs fan les proves d’accés a la universitat
La convocatòria d’aquest any manté les mesures especials amb motiu de la pandèmia
Un total de 120 alumnes dels quatre instituts de Montcada i Reixac s’examina a partir d’aquest dimarts i fins divendres de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). La temuda selectivitat és una de les avaluacions que més nervis i angoixa provoca entre els estudiants, ja que més del 90% l’aprova però només el 60% aconsegueix la nota suficient per poder accedir als estudis desitjats.
La promoció que enguany fa la selectivitat ha cursat els dos anys de batxillerat marcats per la pandèmia, amb el confinament total durant el primer curs i la semipresencialitat de les classes en el segon. “Penso que ens ha perjudicat perquè no hem pogut aprofundir el temari tot el que ens hauria agradat. Estic una mica amoinada, però espero que les proves em vagin bé perquè he treballat molt”, assegura Salma Marín, de l’INS La Ribera, qui ha rebut una beca per estudiar el doble grau de Dret i Global Governance a Esade.
L’actual model del batxillerat i la selectivitat té moltes veus crítiques entre l’alumnat. “El fet de jugar-te el teu futur en tres o quatre dies ens crea molta angoixa”, comenta Sara Barragán, de La Salle, a qui li agradaria estudiar Psicologia. En opinió de Júlia Vila, de l’INS La Ferreria, el temari de segon de batxillerat és molt ampli: “Potser es podria repartir entre els dos cursos per assolir millor els coneixements”, explica la jove, que vol estudiar Enginyeria Biomèdica o Biotecnologia. D’altres alumnes consideren que s’hauria de replantejar tant el contingut del batxillerat i com la selectivitat. “És molt teòric i t’aporta molta cultura general, que està bé, però crec que s’hauria de trobar la manera d’impulsar nous continguts que puguessin ser més adequats als temps actuals”, argumenta Laia Jubany, de l’INS La Ribera, que vol accedir a la carrera de Periodisme, a la UAB. Respecte a la selectivitat, Laila El Mezouary, de l’INS Montserrat Miró que vol estudiar Comunicació Audiovisual, creu que és necessari que hi hagi unes proves “perquè tots tinguem les mateixes oportunitats per accedir a la universitat”, tot remarcant que “caldria establir una altra manera d’avaluar durant el curs que no es basés només en els exàmens”.
La convocatòria del 2021 també compta amb mesures especials a causa de la pandèmia, com l’ús obligatori de la mascareta i la distància de seguretat, així com l’habilitació de més espais fora de les universitats per afavorir el compliment de les mesures establertes per les autoritats sanitàries. Enguany, l’INS Montserrat Miró no repeteix com a seu de les PAU. També es mantenen les adaptacions per flexibilitzar l’optativitat en l’elecció de les preguntes. Els resultats es podran consultar a partir del 25 juny al Portal d’Accés a la Universitat.