Adif haurà d’incrementar el pressupost destinat a les obres

La presidenta de l’organisme ha estat a Montcada per explicar a l’Ajuntament i a la Plataforma els motius pels quals l’adjudicació de l’actuació s’està endarrerint

La presidenta d'Adif, a la dreta de la imatge, parlant amb l'alcaldessa

Les obres del soterrament de l'R2 al seu pas per Montcada i Reixac –des de Vallbona fins passat el riu Ripoll– no podran començar a principi del 2023, com preveia Adif. El calendari es tornarà a endarrerir com a mínim sis mesos perquè el procés de licitació de l'actuació, iniciat el passat mes de març i amb un preu de sortida de 465 milions d'euros, s'haurà d'actualitzar d'acord amb la pujada de preus de les matèries primeres. Adif haurà de fer un nou concurs públic atenent al recurs presentat per la Confederació Nacional de la Construcció amb l'argument que les empreses constructores tenen molts problemes per presentar pressupostos per la incertesa sobre l’evolució dels costos dels materials, principalment l'acer i el ciment. 

"Hem de modificar el projecte amb una actualització dels preus i esperem poder tornar a fer la nova licitació al mes de novembre", ha explicat la presidenta d'Adif, Marisa Domínguez, a la Taula pel Soterrament amb la qual s'ha reunit aquest divendres a la Casa de la Vila. Domínguez no ha parlat de xifres concretes sobre l'increment de cost de les obres però sí ha assenyalat que altres actuacions similars han sofert un increment de prop de 30%. "En qualsevol cas, els diners s'incloran als pressupostos generals de l'Estat ja que el compromís del Ministeri de Foment i d'Adif amb aquesta actuació és absolut", ha assenyalat Domínguez.

'Hem de modificar el projecte amb una actualització dels preus i esperem poder tornar a fer la nova licitació al mes de novembre', ha explicat la presidenta d'Adif

L'alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha agraït la visita de la presidenta d'Adif per donar personalment explicacions a la Taula pel Soterrament –on hi ha representació de grups municipals i de partits així com de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total (PTJST)–, sobre l'endarreriment de la licitació de les obres. Tot i el nou escull que retardarà l'inici de l'execució del projecte, l'edil opina que la decisió d'Adif és l'encertada. "Lamentem haver d'esperar sis mesos més que sumem als 30 anys de reivindicacions però entenem que cal actualitzar els preus i ajustar-los a la realitat; no volem que ens passi com a la Sagrera", ha dit Campos en referència a unes obres que, un cop iniciades, han estat anys paralitzades.

Per la seva banda, el portaveu de la PTJST, Josep M. González, no ha ocultat el seu neguit pel nou endarreriment de les obres. "La presidenta d'Adif ens ha reiterat el seu compromís amb el projecte però òbviament ens preocupa que el calendari previst es torni a ajornar sis mesos i també l'increment dels costos".

'Lamentem haver d'esperar sis mesos, però entenem que cal actualitzar els preus i ajustar-los a la realitat ', ha manifestat l'alcaldessa Laura Campos

Executar el soterrament de l'R2 implica una actuació de gran complexitat tècnica pel fet que ha de salvar la presència de dos aqüífers –el Besòs, el paral·lel al nou túnel, i el Ripoll– així com les pilones de l’autopista C-33. Una altra de les dificultats afegides serà haver de realitzar les obres sense interrompre el servei ferroviari i, en bona part, en superfície, amb el procediment de trinxera. En total, es preveu que la intervenció duri al voltant de set anys.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari