Aprovades les ordenances fiscals

L’executiu defensa la pujada de l’IBI per sanejar els comptes i evitar la intervenció d’Hisenda, mentre que Cs i el PSC retreuen al govern que traslladi a la ciutadania la difícil situació econòmica del consistori

Un grup reduït de persones es va concentrar davant la Casa de la Vila per protestar contra la pujada de l'IBI
El regidor d'Hisenda i Intervenció, Gerard Garrido, i l'alcaldessa, Laura Campos, durant el ple d'ordenances

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila en sessió extraordinària, va aprovar les ordenances fiscals i preus públics per a l’any vinent amb el suport del govern, format per ECP i ERC, i els vots en contra dels dos partits de l’oposició, PSC i Cs. L’alcaldessa, Laura Campos (ECP), i el regidor d’Hisenda i Intervenció, Gerard Garrido (ERC), van fer una radiografia de la delicada situació econòmica de l’Ajuntament i van defensar la pujada de l’IBi en un 8% i la resta de mesures fiscals amb l’objectiu de sanejar els comptes municipals i evitar que el consistori sigui intervingut pel Ministeri d’Hisenda.

Campos va obrir el debat plenari fent una contextualització de l’estat de les arques municipals. En l’anterior mandat, el govern –format per ICV, ERC i Círculo– va encarregar una auditoria econòmica que va confirmar que els motius del problema financer de l’Ajuntament radiquen en el desequilibri entre els ingressos i les despeses i en el pagament de les expropiacions forçoses de zones verdes, que pugen a prop de 25 milions d’euros. “Durant els passats quatre anys vam implementar, sota la tutela financera de la Diputació, diverses mesures menys dràstiques per intentar minimitzar l’impacte sobre la ciutadania, que no han estat suficients per revetir la situació”, va dir l’alcaldessa, qui va remarcar que el consistori va incomplir per primera vegada al 2018 la llei d’estabilitat pressupostària, un fet que obliga a la corporació a implementar un Pla Econòmic Financer (PEF) per sanejar les arques municipals. L’edil va argumentar que aquest pas s’hauria d’haver fet al 2014, –quan governaven el PSC i CiU–, tot lamentant que es va amagar el deute real del consistori en comptabilitzar el préstec de la Diputació per pagar les expropiacions com una subvenció. Ara ens trobem en la conjuntura d’intentar revertir la situació per poder mantenir els serveis a la ciutadania”, va manifestar l’alcaldessa.

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda i Intervenció va detallar les modificacions que s’han incorporat a les ordenances fiscals del 2020, que inclouen com a novetats més destacades l’increment del 8% en l’Impost de Bens Immobles, la supressió d’algunes bonificacions com la del 5% per domiciliar els impostos, l’increment de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que facturen més d'un milió d'euros anuals i l’eliminació de les bonificacions per als vehicles que tinguin més de 25 anys d'antiguitat. Pel que fa a les taxes i preus públics, s'incrementaran un 2% en aplicació de l'IPC. “Per compensar la pèrdua d’algunes bonificacions a famílies monoparentals i persones jubilades, crearem una línia d’ajuts”, va destacar l’edil, qui va comentar que hi haurà un recàrrec del 50% en l’IBI dels immobles buits amb caràcter permanent. Garrido també va oferir una detallada explicació del PEF, que s’aprovarà al Ple ordinari del pròxim 31 d’octubre. Estem en una situació crítica. Hem buscat solucions a tot arreu i estem oberts a qualsevol proposta, però estem davant un problema estructural que només es pot solucionar amb el sanejament dels comptes”, va dir Garrido, tot remarcant que l’Ajuntament ha descartat la recomanació de la Diputació de pujar l’IBI un 20%.

Els dos partits a l’oposició van criticar el govern municipal per l’increment de la pressió fiscal al 2020. La regidora del PSC Nani López va retreure a ECP “que durant la campanya electoral va prometre que no augmentaria la pressió fiscal sobre la ciutadania”, va dir l’edil, tot recordant a l’executiu “altres incompliments com l’ampliació de la tarifació social, l’elaboració d’un calendari de bonificacions socials i l’externalització de serveis amb la transferència de la gestió d’una part dels tributs a la Diputació. Per la seva banda, la regidora de Cs Angelina Esther del Pino va argumentar el vot en contra de la seva formació en considerar que “no s’ha de traslladar a la població la responsabilitat de la difícil situació econòmica de l’Ajuntament”. La regidora taronja va proposar aplicar altres mesures i evitar “despeses supèrflues com el ple extraordinari per reprendre la sentència del Tribunal Suprem”.

Un grup reduït de persones es va concentrar davant de la Casa de la Vila per protestar contra la pujada dels impostos i taxes municipals. D’altra banda, entre els assistents a la sessió plenària hi va haver una representació de la formació Vivim Montcada, que no va aconseguir representació a les últimes eleccions municipals. El partit va abandonar la sala per mostrar el seu desacord amb el reglament de funcionament dels plens, que no contempla precs i preguntes a les sessions de caràcter extraordinari.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari