Educació aposta per un projecte de mentoria social contra l’abandonament escolar

S’han constituït dotze parelles, formades per un voluntari i un estudiant de 3r d’ESO

Iván García, de 30 anys, i Miguel Rivas, de 15, formen una de les parelles que s’han constituït en el marc del projecte de mentoria social
Iván García, de 30 anys, i Miguel Rivas, de 15, formen un dels dotze tàndems que s’han constituït aquest curs al municipi en el marc d’un projecte de mentoria social als tres instituts públics. La iniciativa s’ha posat en marxa dins el Pla Educatiu d’Entorn (PEE) a través del Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE), promogut pel Departament d’Educació de la Generalitat, que compta amb el finançament del Ministeri d’Educació i el Mecanisme de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Unió Europea. 
La mentoria és una metodologia de l’educació informal que, a través de la figura d’una persona voluntària –formada i supervisada per un equip professional–, pretén establir un vincle de confiança i respecte amb l’alumne que li permeti millorar les competències personals i relacionals, tenir accés a recursos i informació, millorar la fluïdesa lingüística i rebre orientació acadèmica. “La idea és combatre l’abandonament escolar prematur i les conseqüències educatives de la crisi sanitària”, ha explicat la regidora d’Educació, Jessica Segovia (ECP). 
 
Irene Espinilla, de l'AFEV: 'L’objectiu és treballar l’autoestima, l’autonomia, l’interès pels estudis, el coneixement de l’entorn, els recursos del barri, a més de practicar les llengües vehiculars i crear xarxa social dins el territori'
 
 El projecte està gestionat per l’AFEV, una entitat de voluntariat social juvenil que forma part de la Coor­dinadora de Mentoria Social. “Nosaltres seleccionem i formem els voluntaris que acompanyen els joves que, en el cas de Montcada, estan cursant tercer de l’ESO”, ha explicat Irene Espinilla, de l’AFEV, qui ha afegit que “els primers mesos són de coneixença per agafar confiança. L’objectiu és treballar l’autoestima, l’autonomia, l’interès pels estudis, el coneixement de l’entorn, els recursos del barri, a més de practicar les llengües vehiculars i crear xarxa social dins el territori". Els adolescents, proposats pels diferents centres educatius de secundària, passen dues hores a la setmana amb els seus mentors fent activitats diverses.
 
Miguel Rivas: 'Iván s'ha convertit per a mi en un referent i un amic'
 
Miguel Rivas, de l’INS La Ferreria, i Ivan García, estudiant de Criminologia, es coneixen des de finals del passat novembre. El punt de trobada que han triat és l’Espai Jove Can Tauler. “Quedem per jugar, parlar, passejar o anar al cinema i també per fer deures”, ha comentat Rivas, per a qui l’experiència és positiva: “Estic molt content perquè he millorat el rendiment a l’institut. A casa, estaria connectat a Internet, escoltant música o jugant a la videoconsola”.
Per la seva banda, García assegura que en aquests mesos han aconseguit avenços importants: “Després del període de coneixença, ja em veu com un amic amb qui pot parlar de tot i demanar ajuda si la necessita”, argumenta, tot destacant que  “també hem posat una mica d’ordre a la seva vida lectiva i estem encarrilant el seu futur, a veure si s’anima a fer un Programa de Formació i Inserció”. Per a ambdós, aquest projecte està resultant engrescador. “Iván és un referent i un amic”, reconeix Rivas. García opina que aquesta experiència és “enriquidora a nivell personal” i, alhora, considera que és molt necessària: “En certa manera, em veig una mica reflectit en Miguel quan jo tenia la seva edat. M’hauria agradat tenir una persona que m’ajudés en una etapa tan complicada com l’adolescència".
Seccions:

Deixa un comentari