El govern municipal presenta un ambiciós programa d’acció social

Els projectes que s’estan treballant tenen com a objectiu atendre les necessitats de la ciutadania en cada etapa del seu cicle vital

L’Ajuntament està desenvolupant de forma transversal, amb el suport econòmic de la Diputació i la Generalitat, set plans que pretenen per donar resposta a les necessitats de la població en diferents etapes de la seva vida. Es tracta dels plans local d’inclusió social, de joventut, de prevenció de drogues i pantalles, el Pla sobre envelliment actiu de les persones grans, el que fa prevenció contra els maltractaments d’aquest mateix sector de la població, el Pla de diversitat sexual, afectiva i de gènere i el Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i de l’ocupació. Són actuacions que s’estan fent des de diferents regidories però que s’estan treballant coordinadament des d’un punt de vista tècnic i participatiu. "Segons la Diputació, l’estratègia d’aquest programa d’acció social on s’inclouen set plans alhora és pionera", ha assenyalat l’alcaldessa, l’ecosocialista Laura Campos, durant la presentació del projecte. L’edil ha estat acompanyada de la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (Círculo), del president de l’Àrea Econòmica, Óscar Gil, i dels regidors d’Infància i Joventut i de Dona i Polítiques d’Igualtat, Jessica Segovia i de Ciutadania, Mónica Martínez –tots tres d’ICV-EUiA.

En la seva introducció, Campos ha dit que els plans socials que hi ha en marxa pretenen donar resposta a les necessitats de la ciutadania de totes les edats i que tots ells inclouen, a més d’una diagnosi sobre cada situació a analitzar, processos participatius per recollir les propostes del sector de la població afectat. "No volem que siguin projectes que quedin al calaix, volem que es tradueixin en accions concretes que contribueixin a millorar la qualitat de vida de les persones". En aquest sentit, l’edil ha dit que alguns dels plans, com ara el d’inclusió social i el d’ocupació, posen especial èmfasi a ajudar les persones més afectades per la crisi econòmica, i ha recordat que aquesta situació ha fet que els ajuntaments hagin hagut d’assumir més competències tot i disposar de menys recursos.

 

Explicacions sectorials

Cadascun dels regidors ha fet una explicació concreta dels plans desenvolupats per cada departament. Sempere ha dut a terme la intervenció més extensa com a responsable de tres dels plans presentats, el d’inclusió social, el de prevenció de drogues i pantalles i el que pretén fer front als maltractaments a les persones grans. "Tots els projectes que avui presentem consten de tres parts, primer d’una diagnosi sobre la situació actual, a continuació es marquen unes línies estratègiques i finalment, les actuacions a fer", ha dit l’edil, tot destacant la importància que cada pla consti d’una dotació pressupostària i del suport d’organismes supramunicipals.

Segovia, responsable dels plans de joventut i de diversitat sexual, afectiva i de gènere, ha destacat la importància que els agents implicats participin en el disseny de les accions. "Una de les novetats del nou pla de joventut és que compta amb un grup motor que fa un seguiment continuat del grau de compliment dels objectius marcats", ha assenyalat la regidora.

Martínez, com a impulsora del projecte promogut per l’OMS Montcada Ciutat Amiga de les persones grans, ha valorat l’àmplia visió que té aquest sector de la població. "Les aportacions de la gent gran al pla, fruit de la seva experiència vital, sens dubte seran molt valuoses" ha dit l’edil tot recordant que justament ara està en marxa el procés participatiu per recollir les propostes ciutadanes.

Finalment, pel que fa al Pla estratègic de desenvolupament econòmic local i de l’ocupació, Gil ha contextualitzat la situació en què es troba el municipi on la taxa d’atur se situa en el 13,4%. "Sabem, però, que hi ha moltes persones que no apareixen als registres oficials i que també es troben aturades i sense rebre cap prestació, la majoria dones i també menors de 25 anys i majors de 45", ha afegit el regidor. Accions destinades a millorar el percentatge d’inserció laboral i a potenciar el teixit industrial i econòmic del municipi seran alguns dels objectius a incloure en el pla que es preveu aprovar al 2019. La resta de projectes presentats avui estan més avançats i la previsió és que s’hagin enllestit durant l’actual exercici.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari