El moviment trans reivindica la seva diversitat i acabar amb l’estigma de la discriminació

La Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI fa un balanç molt positiu dels actes organitzats al municipi

Les persones trans vivim sempre en lluita; fa 10 anys que sóc activista i és evident que s’ha avançat molt però queden moltes coses a fer, sobretot enfront els discursos d’odi i d’antidrets”. El testimoni de Tina Recio, fundadora del projecte I-Vaginarium resumeix el sentiment del col·lectiu trans que, malgrat haver guanyat visibilitat, encara continua sota l’estigma de la discriminació. Si bé al 2018 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va treure la transsexualitat del catàleg de malalties mentals per passar a formar part del llistat de comportaments sexuals, les persones trans denuncien que encara estan en condicions de desigualtat en àmbits com el laboral o la salut. Moles empreses tenen reticències a contractar-les o a condicionar els espais de treball en cas de ser necessari. “També hi ha ginecòlegs que encara no reconeixen la vagina trans”, va denunciar Recio durant el col·loqui organitzat dissabte al matí per la Regidoria d’Igualtat, Feminismes i LGTBI al parc de l’antiga cerveseria que va comptar amb més d’una vintena d’assistents.

Una altra de les intervencions a l’acte va anar a càrrec de l’activista trans Eloi Martín, veí de Sabadell, qui va posar sobre la taula la discriminació que pateixen les persones trans en funció del gènere sentit. “En aquesta societat heteropatriarcal la feminitat i la masculinitat es valoren de manera diferent; la dona rep més violències que no pas l’home i jo ho puc afirmar d’acord amb la meva pròpia experiència”, va dir.

Algunes de les persones assistents al col·loqui també van compartir amb la resta experiències de discriminacions, per exemple, en tràmits ja reconeguts, com ara el canvi el nom al Registre Civil. “Això demostra que les persones trans i LGTBI encara estan lluitant per conquerir els drets universals reconeguts internacionalment", va dir la regidora Jessica Segovia (ECP). L'edil, d'altra banda, ha fet una valoració molt positiva dels diferents actes organitzats al municipi amb motiu del Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans i va celebrar la proposta sorgida en el marc del col·loqui: "Alguns dels participants van demanar que es reactivi la Taula LGTBI que porta mesos aturada; això és un bon senyal ja que hi ha gent disposada a dinamitzar aquest espai de participació i, des de l'Ajuntament, promourem que així sigui"

El mateix dissabte a la tarda en Comú Podem Montcada va organitzar una trobada virtual per parlar del fet trans amb la intervenció de Judith Juanhuix, científica i activista trans que també pertany a l’entitat Generem; Àlex Bixquert, biòleg i genetista, a més d’activitsta trans, que presideix l’associació LGTB a Terrassa, i també de Tina Recio. I diumenge Kariatydes va organitzar a l’Espai Jove Can Tauler un cinefòrum sobre el documental ‘Resistència trans’, dirigit per Claudia Reig.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari