El plenari s’adhereix al manifest ‘Ara Rodalies!’, amb l’única abstenció del PP

El document ha estat impulsat pels ajuntaments de Montcada, L’Hospitalet i Sant Feliu

En el capítol de les mocions, la sessió plenària d'aquest dijous es va adherir, amb l'única abstenció del PP, al manifest 'Ara Rodalies!' que han impulsat els ajuntaments de Montcada i Reixac, L'Hospitalet i Sant Feliu, que demanen el soterrament de les vies en els seus respectius nuclis urbans i inversions en la xarxa de Rodalies. L'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA-E), va presentar la moció, defensant la unitat entre aquests tres municipis per "sumar forces" en la reivindicació  de que l'Estat "abandoni projectes faraònics com l'AVE i inverteixi a la xarxa de Rodalies que utilitza el 95% de la població". Campos va destacar el paper de Montcada com "a punt estratègic del Vallès a nivell ferroviari" i va criticar la manca d'inversió d'Adif a les estacions del municipi. L'alcaldessa va avançar que la moció per aprovar el manifest que demana l'aplicació del Pla de Rodalies de Barcelona incorpora un afegit, tenint en compte una demanda del Grup de Medi Ambient-Ecologistes en Acció, per deixar constància per escrit que l'Ajuntament és contrari al projecte del túnel ferroviari al Turó: "Aquesta actuació inclosa al Pla de Rodalies suposaria una agressió mediambiental i serviria per continuar pagant la nostra servitud a Barcelona".

En el torn de paraules, la regidora del PP, Eva García, es va mostrar favorable "a que es facin les inversions previstes", però, a l'hora d'argumentar la seva abstenció, va criticar que el manifest no incorpori cap referència als últims moviments que s'han fet des del Ministeri de Foment en relació al soterrament i va qualificar de "precipitat i electoralista" la redacció del manifest.

Per la seva part, el portaveu de la CUP, Gonzalo García, va criticar l'aposta de l'Estat per la xarxa de l'AVE, fent incidència a les últimes operacions de la Guàrdia Civil que investiguen possibles sobrecostos a les adjudicacions de les seves obres. En el seu torn, Daniel Moly (CDC), va valorar molt positivament la unitat mostrada pels tres municipis que van impulsar el manifest, però va demanar al govern municipal que no oblidi que la primera preferència és el soterrament de l'R2: "Tots units, però, primer, el soterrament", va dir Moly.

El document que la Plataforma Tracte Just-Soterrament Total va redactar abans de les eleccions generals del 26J en el que demanava als partits polítics amb representació al municipi el seu compromís per no donar suport als pressupostos de l'Estat per al 2017 si no inclouen una partida destinada al soterrament, també va tenir el seu protagonisme durant el debat del plenari. Ana Ballesta, de Círculo Montcada, va defensar unes inversions ferroviàries que pensin en la ciutadania i no en la especulació econòmica, i va expressar la seva sorpresa davant la negativa de Ciutadans i PP a signar el compromís de la Plataforma. "Ha estat decebedor que algunes formacions hagin posat per davant els interessos partidistes per davant d'una reivindicació històrica del municipi". En el seu torn de paraula, David Gerbolés, portaveu de Ciutadans, va demanar a Círculo Montcada que es posi d'acord amb la Plataforma si la signatura del document suposava o no un vet als pressupostos de l'Estat i va demanar que ningú faci al seu partit "responsable de 35 anys d'incompliments".

Jordi Sánchez, portaveu d'ERC, va agrair als ajuntaments i les institucions que s'han adherit el document 'Ara Rodalies!' i va repassar la situació actual de les negociacions amb el Ministeri de Foment sobre el soterrament, destacant la importància de la unitat d'acció perquè aquestes reivindicacions "han de ser de un triomf de tots i hem d'anar tots a una".

Carme Porro, portaveu del PSC, va tancar la primera ronda d'intervencions destacant que Montcada és el municipi més afectat a nivell d'infraestructures ferroviàries i va destacar que aquest manifest "és un pas més en el camí que estem fent per aconseguit la fita del soterrament". Sobre el projecte per a construir el túnel al Turó, Porro va voler tranquil·litzar al Grup de Medi Ambient: "Aquest Ajuntament no deixarà passar cap tren pel Turó de Montcada"

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari