El riu Besòs, de claveguera a paratge natural

La implantació de les estacions depuradores d’aigües residuals al llarg de la conca han permès millorar la seva situació en els últims 20 anys

Quedar-se a Montcada i Reixac durant els mesos de juliol i agost no ha de ser sinònim d'avorriment. El nostre municipi està envoltat de paratges naturals com el riu Besòs, les serralades de Marina i Collserola i el Pla de Reixac. En aquesta sèrie de reportatges, farem repàs d'aquestes zones i les opcions per poder gaudir-les durant l'estiu. 

RIU BESÒS (Capítol I)

El Parc fluvial del Besòs es caracteritza per ser un espai públic ubicat al llarg dels últims nou quilòmetres de llera del riu Besòs, concretament des de la confluència amb el riu Ripoll fins a la desembocadura al Mar Mediterrani. Les zones humides que conformen els tres primers quilòmetres del parc, des del Pont de Montcada fins al Pont de la Pota Nord de Santa Coloma de Gramenet, s’envolten de zones de prat fluvial, platges, illes i meandres, i de 60 parcel·les de zones humides. Els següents cinc quilòmetres passades les zones humides són de zona d’ús públic. La conformen una àmplia vegetació als dos marges del riu, formada majoritàriament per gespa, un espai accessible pels usuaris on es pot passar una agradable estona jugant a pilota o gaudint d’un pícnic, entre d’altres. Aquest punt també inclou una franja asfaltada que permet la circulació de vianants i bicicletes, amb un carril bici inclòs. I finalment, arribant a la desembocadura, a Sant Adrià del Besòs, s’identifica el darrer tram del parc, la secció de més interès ecològic i paisatgístic.

Un estudi recent del Consorci del Besòs-Tordera constata la millora que ha experimentat el riu Besòs durant els últims vint anys gràcies a la implantació de les estacions depuradores d’aigües residuals al llarg de la conca i als avenços en els processos de tractament de les aigües. Enrera queden els anys en que el riu va esdevenir una claveguera a l’aire lliure i la millora de la qualitat de l’aigua ha permès la reaparició d’una gran quantitat d’espècies animals, símptoma que la recuperació va per bon camí.

Paral·lelament a l’aparició de fauna autòctona, també s’han propagat espècies invasores com la tortuga de Florida i el visó americà, animals que poden alterar un ecosistema fràgil. Col·lectius com Som Rius treballen per conscienciar la població en aquest àmbit, mentre que el Consorci Besos Tordera té previst incorporar noves tecnologies a les depuradores de Montcada i la Llagosta per eliminar el cent per cent de l'amoni. D’altra banda, l’Ajuntament de Montcada, que treballa en coordinació amb el Consorci, també aposta per un riu el més naturalitzat possible, fugint dels parcs urbans. El futur de rius com el Besòs no només passa per la inversió de les administracions, sinó també per prendre consciencia del valor dels sistems fluvials i la natura en general.

Deixa un comentari