Els centres educatius ultimen els detalls per reprendre l’activitat lectiva

Cada escola i institut ha dissenyat un pla d’actuació seguint els protocols de la Covid-19 dels departaments de Salut i Educació de la Generalitat

L’inici del curs escolar serà atípic. Els centres educatius ultimen els detalls per reprendre les classes el 14 de setembre després de gairebé mig any sense activitat lectiva presencial per la pandèmia de la Covid-19. Cada escola i institut ha dissenyat el seu pla d'actuació tenint en compte les intruccions dels departaments d’Educació i Salut de la Generalitat, que tenen per objectiu garantir la funció socialitzadora i formativa de l’escola i, alhora, ser un espai segur per minimitzar els riscos de contagi de la malaltia.

Per tal de facilitar la traçabilitat de possibles casos de Covid-19, es redueixen les ràtios i cada classe serà un grup estable de convivència que no es relacionarà amb altres grups. L’ús de la mascareta serà obligatori a partir dels 6 anys i, abans d’entrar, s’haurà de prendre la temperatura i netejar-se les mans. Les entrades i les sortides seran esglaonades en franges de 10 minuts per evitar aglomeracions i els pares no podran entrar al recinte escolar.

Des de les escoles s’ha enviat un missatge de tranquil·litat a les famílies. Som un espai segur i seguirem un estricte protocol per evitar la propagació del virus”, ha dit la directora de l’INS La Ribera, Àngels Longán. Totes les decisions s’han pres pensant sempre en el benestar de l’infant”, ha comentat Conxa Colom, directora de l’IE Mas Rampinyo, que a partir d’aquest curs passarà a ser institut escola. En aquest sentit també s’ha manifestat David González, director de l’escola Fedac Montcada, qui ha destacat “el gran esforç del professorat per tenir-ho tot a punt” i ha demanat a les famílies la seva col·laboració.

La majoria dels centres han desdoblat les classes per rebaixar les ràtios per sota dels 20 alumnes. Aquesta mesura els ha obligat a sacrificar espais comuns com la biblioteca i les aules de música i plàstica per acollir els nous grups. Algunes escoles han hagut de demanar la utilització d’equipaments municipals per realitzar alguna activitat, com és el cas de les escoles Fedac i El Turó, que han sol·licitat a l’Ajuntament fer l’hora del pati a la pista de la Zona Esportiva Centre i al parc de la Cerveseria, respectivament. D’altres, com el Reixac, han decidit transformar el gimnàs en un altre espai per al menjador i fer l’educació física a les pistes exteriors. Les mesures excepcionals també han afectat a l’horari lectiu. Així, l’IE El Viver ha acordat eliminar la sisena hora per redistribuir el professorat amb l’objectiu de desdoblar grups, mentre que l’IE Mas Rampinyo ha optat per reduir mitja hora el temps de menjador i avançar la sortida a les 16h.

Els primers dies del nou curs seran molt especials, ja que es prioritzarà l’acollida emocional de l’alumnat i l’aprenentatge de les competències digitals per afrontar possibles confinaments. “Hem d’estar preparats pel que pugui passar”, reconeix Longán, un objectiu que comparteix González: “Hem d’aconseguir que l’alumnat sigui el més autònom possible en l’àmbit digital”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari