Els llogaters en situació vulnerable poden acollir-se a moratòries i crèdits

El Sindicat de llogaters i llogateres considera ‘insuficients’ les mesures aprovades pel govern

Els montcadencs que viuen en un habitatge de lloguer i han vist minvats els seus ingressos per la crisi del coronavirus poden acollir-se al nou decret del govern que permet aplicar moratòries en el pagament de la quota. El decret fa una distinció entre els habitatges de grans i petits tenidors. En el primer cas –que inclou bancs, fons d’inversió i els propietaris de més de deu habitatges–, els inquilins tindran una moratòria automàtica mentre duri l'estat d'alarma, amb un màxim de quatre mesos. Posteriorment podran  beneficiar-se d’una quitança del deute del 50%, o bé, d’una reestructuració en dos o tres anys. En el segon cas, el inquilins podran sol·licitar un ajornament del pagament del lloguer al seu arrendador, que tindrà set dies per aceptar la petició o proposar una alternativa. En cas de no arribar a un acord, el llogater podrà acollir-se a una línia microcrèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) a retornar en un termini d'entre tres i sis anys a cost zero. El decret també preveu una paralització dels desnonaments que s'allargarà fins a sis mesos després de la finalització de l'estat d'alarma.

La portaveu del Sindicat de Llogaters i Llogateres a Montcada, Irina Casado, considera que les mesures aprovades pel govern "són totalment insuficients i només serviran per endeutar més les famílies, que ja estan pagant lloguers desorbitats”. Aquest col·lectiu demana la suspensió del pagament de lloguers i fa una crida als inquilins a deixar de pagar les quotes i afegir-se a la vaga que va convocar l’1 d’abril. “Hem de donar una resposta unitària i comuna per no arribar a una situació tan dramàtica com la que va generar la crisi de 2008”, ha afegit Casado. El Sindicat ha habilitat un formulari per afegir-se a la vaga i col·laborar amb la caixa de resistència per sufragar el cost de serveis jurídics. “El cost inflat dels lloguers és un problema que venim denunciant des de fa temps i ara és el moment de pressionar el govern perquè afronti el problema i posi límit a preus que no s'ajusten als salaris de la gent", conclou l'activista montcadenca.

Hi ha propietaris que, conscients de la situació de vulnerabilitat dels seus inquilins, estan accedint a negociar noves condicions en el pagament del lloguer. És el cas de Júlia Maldonado, copropietària d’un pis a Montcada amb els seus dos germans. “La nostra inquilina és una perruquera que s'ha quedat sense feina i, per solidaritat amb la seva situació, hem decidit rebaixar-li la quota mensual a la meitat mentre duri l’estat d’alarma”, ha explicat Maldonado. Carles Vilalta viu amb la seva dona i el seu fill en un pis de lloguer a un preu just, però és conscient que la realitat de la majoria d’inquilins no és aquesta. Per això demana als petits propietaris “que es facin càrrec de les dificultats que travessen els seus arrendataris i no contribueixin a inflar els lloguers, empenyent molts montcadencs a marxar de Montcada”.

La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Montcada, Jessica Segovia (ECP) ha valorat positivament el pla de xoc del govern espanyol per amortir el cop de la crisi entre els llogaters en situació vulnerable, però confia que "en el moment que la situació millori, prengui les mesures oportunes per regular els lloguers" i ha destacat que la conducta de la ciutadania quedant-se a casa està salvant vides, "però perquè puguin fer-ho cal que el govern blindi la seguretat habitacional de les famílies".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari