Els Mossos investiguen la mort d’una parella al Pla del Besòs

Tot apunta que la causa de la defunció ha estat la inhalació de fum. L’Ajuntament reclama el suport d’administracions supramunicipals per recuperar un sector on es concentren centenars de barraques

Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'una parella d'aproximadament quaranta anys d'edat que va ser localitzada ahir a la tarda a l'interior d'una barraca del Pla del Besòs. Segons font de la Policia Local, la descoberta la va fer un familiar dels finats. A l'espera de l'autòpsia dels cossos, tot sembla indicar que la causa de la defunció va ser la inhalació de fum ja que es va trobar un foc a terra que presumiblement haurien fet les víctimes per escalfar-se.

L'alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha lamentat el succés a través de les xarxes socials i ha reclamat l'ajuda d'administracions supramunicipals per erradicar el barraquisme al Pla del Besòs, concretament a l'espai que hi ha a continuació de l’aparcament de camions ubicat al marge esquerra del riu en direcció a Sant Fost de Campsentelles. Entre la llera i la carretera de la Roca, hi ha al voltant de 14 hectàrees ocupades per horts i barraques –al voltant de 400 al marge esquerra i un centenar més a l'altra banda del riu– on s’acumulen residus de tota mena i es fan activitats de dubtosa legalitat.

La degradació de l’espai va començar fa anys i ha anat creixent davant la impotència de l’Ajuntament, que ha obert un expedient de disciplina urbanística a la propietat amb l’objectiu d’alliberar els terrenys de construccions i residus. El consistori no disposa de cap cens sobre la quantitat de persones que hi resideixen a l'espai ni sobre el nombre d'horts o de negocis irregulars que hi ha, davant la dificultat d'accés al recinte.


L'alcaldessa ha lamentat el succés i ha reclamat ajuda d'administracions supramunicipals per erradicar el barraquisme al Pla del Besòs


"Malgrat que aquest assentament es trobi a territori montcadenc, es tracta d'una problemàtica social i mediambiental que va més enllà de l'àmbit municipal i que està vinculada amb el fet que continuem sent el pati de darrera de la gran metròpoli", opina l'alcaldessa. Campos no defuig la responsabilitat que té l'Ajuntament per fer front a l'erradicació del barraquisme i assegura que fa anys que treballa per trobar-hi solucions: "Tenim un avantprojecte d'actuació fet pel Consorci del Besòs en què es calcula que enderrocar les construccions existents i netejar el sector costaria al voltant de tres milions d'euros, una xifra que el consistori no pot assumir", ha afegit l'edil.

Una possible solució per obtenir les subvencions necessàries per dur a terme aquest projecte passa perquè l'espai s'inclogui al Parc del Besòs. "Continuarem exigint i demanant ajuda econòmica tant a la Generalitat com a l'Àrea Metropolitana perquè es facin actuacions en aquest sector que és una autèntica olla a pressió", ha manifestat l'alcaldessa tot reclamant que es faci el mateix que al Delta del Llobregat, on s'han implicat totes les administracions en la recuperació del sector.


Un estudi fet pel Consorci del Besòs calcula que netejar el sector, un cop enderrocades les construccions existents, costaria al voltant de tres milions d'euros


El Pla del Besòs és un corredor biològic que connecta el riu amb la serralada de Marina. És per aquest motiu que entitats ecologistes com La Màquia o Som Rius ha denunciat reiteradament que l'espai tingui un ús privatiu i estigui ple de deixalles que contaminen tant el sòl com el subsòl. Enmig dels horts i les barraques hi ha una llacuna que es va crear en un espai d’extracció d’àrids abandonat que es va omplir amb aigües freàtiques i de pluja i que seria ideal com a zona de descans i nidificació per a les aus migratòries si l'entorn estigués recuperat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari