ERC impulsa una moció de suport als imputats pel 9N

ICV-EUiA, Círculo, CDC i la CUP hi donen el seu vot positiu, mentre PSC, C’s i PPC es mostren en contra

En l'apartat de mocions, dues de les més discutides pel seu rerefons polític van ser les que va presentar el grup d'ERC. La primera expressa la solidaritat amb els tres encausats per haver posat les urnes el passat 9 de novembre amb motiu del procés de participació ciutadana sobre el futur de Catalunya i condemna l'actitud de l'estat espanyol per portar als tribunals als representants polítics "que donen la veu al poble". La regidora Montse Ribera (ERC) va defensar el text, "que neix del profund sentiment de democràcia d'ERC, que aposta pel dret dels pobles a decidir lliurement el seu futur". ICV-EUiA, Círculo, CDC i la CUP li van donar suport, mentre que PSC, C's i PPC van votar-hi en contra. 

Òscar Gil (ICV-EUiA) va reivindicar una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya i no pas judicial, i va mostrar el seu rebuig a "la criminalització de la dissidència", no només en el cas del 9N, sinó en la detenció de vaguistes, com a la darrera vaga general, o la recent actuació contra un grup d'anarquistes per part dels Mossos d'Esquadra. Sergi Martín (Círculo) va defensar la desobedència civil com un mecanisme per canviar les lleis, però va lamentar que la moció se centri en tres persones en concret. "Mas, el campió de les retallades, no és cap heroi i, possiblement, haurà de donar explicacions davant els tribunals sobre altres actuacions i no precisament, la de posar les urnes al carrer", va afegir Martín. Dani Moly (CDC), tot i defensar la moció, va lamentar que l'hagués presentada ERC pel seu compte sense comptar amb la resta de partits sobiranistes. "No entenem que es titlli de delinqüent algú per posar treure les urnes al carrer", va concloure. Gonzalo García (CUP) va recordar que l'estat espanyol ocupa el lloc número 98 de la llista de paísos pel que fa al grau d'independència judicial, al·ludint a la presumpta polítització de l'aparell judicial, i va destacar que "van ser 2,3 milions de persones les que van participar el 9N en un exercici de democràcia"

Carmen Porro (PSC) va argumentar el seu vot negatiu afirmant que "els tres imputats van cometre un acte d'irresponsabilitat que no s'ajusta a la llei, per tant, han d'assumir les conseqüències dels seus actes". En la mateixa línia David Gerbolés (C's) va recordar que els tres polítics autonòmics "estan acusats de delictes tan greus com prevaricació, malversació i usurpació de funcions, per tant, manifestem un no rotund a la moció d'ERC". Eva García (PPC) va criticar que el govern català destinés diners públics a un acte "partidista" i va criticar la concentració de suport als encausats que es va fer davant del Tribunal de Justícia, "que no té precedents en cap país democràtic".

Memòria històrica. L'altra moció d'ERC que va ser motiu d'apassionades discussions, feia referència a la necessitat de reparar la memòria del president de la Generalitat, Lluís Companys, en el 75è aniversari del seu afusellament per part de l'exèrcit colpista. "Mentre d'altres països implicats en la seva detenció, com França i Alemanya, ja ho van fer, a l'estat espanyol mai no s'ha demanat perdó ni s'ha dut a terme cap acte de reparació", va manifestar Ribera. Tots els partits van donar suport a la moció, excepte al PPC, que va votar en contra i C's, que es va abstenir.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari