‘És important expressar els sentiments per gestionar en positiu aquesta situació’

El psicòleg montcadenc Ildefonso Teruel ens dona diversos consells per viure el confinament

La gestió emocional del confinament per la Covid-19 es fa cada cop més dura com més dies passen. Ningú no estava preparat per afrontar aquesta crisi sanitària, que ha arribat de manera sobtada i que, per ara, no té data de caducitat. La incertesa, el cansament dels dies que ja portem sense sortir de casa, la pèrdua d’un ésser estimat o la convivència a la llar poden generar moments d’angoixa, por, dolor o estrés. ‘laveu.cat’ ha parlat amb el psicòleg montcadenc Ildefonso Teruel, qui ens fa unes propostes per portar millor l’aïllament social i el trencament de les nostres rutines quotidianes.

 

Què podem fer per gestionar de manera positiva aquesta situació?

És important expressar el que sentim ja sigui a una altra persona, escrivint un diari o dibuixant, hi poden haver moltes maneres de transmetre com ens trobem. Les emocions i els sentiments tenen una funció adaptativa i, per tant, no és bo fugir-ne, sinó tot al contrari, és positiu enfrontar-se i reconèixer el que ens passa.

 

Tenir una rutina ajuda?

És bàsic. Tenir una rutina i uns horaris ens ajuda a ordenar la nostra ment i viure una sensació de normalitat dins aquesta situació tan extraordinària. Però també és important mantenir una certa flexibilitat a l’hora de complir les tasques perquè no ens aporti més estrès. També ens ajudarà a trobar-nos millor fer una mica d’activitat física cada dia. Hi ha moltes propostes a internet que ens poden orientar a mantenir el nostre cos actiu.

 

L’aïllament social ens impedeix veure i abraçar a persones estimades. Què podem fer per alleugerir aquesta absència?

Us recomanem mantenir d’una manera regular el contacte amb les persones del vostre entorn. Podeu fer vídeotrucades, enviar-vos missatges a través de les xarxes socials, parlar per telèfon… El que sigui per no quedar-se aïllat a casa.

 

Aquests dies també hi ha un excés d’informació al voltant de la crisi sanitària.

Sí, és veritat, a tot arreu només es parla d’aquest tema, però estar informats és necessari. El que és contraproduent és la sobresaturació d’informació. També hem de ser crítics i no creure’ns els rumors ni les notícies falses. Als infants i a la gent gran també se li ha d’explicar el que està succeint, però sense crear angoixa. Cal adaptar el raonament a cada franja d’edat perquè estiguin tranquils.

 

Què fem amb els pensaments negatius que ens angoixen i ens creen intranquil·litat?

Hem d’aprendre a relativitzar el que està passant i pensar que aquesta situació no serà per sempre. Hi ha dues actituds bàsiques a la vida i que, en aquest període de confinament, adquireixen un valor més important. D’una banda, cal tenir confiança en què la natura tirarà endavant i nosaltres també perquè en formen part. També és important refiar-se de les autoritats que s’ocupen de trobar solucions perquè ens aportarà seguretat. D’altra, hem d’acceptar la realitat, que no és el mateix que resignar-se. Estem davant una crisi sanitària que se’ns escapa de les nostres mans, però contribuir a superar-la seguint les recomanacions dels experts. Un altre bon antídot contra les emocions negatives que ens puguin aclaparar és el bon humor, riure, divertir-se i mantenir-se alegres.

 

D’aquesta experiència podrem treure algun aprenentatge positiu?

I tant. Ho hem de viure amb una mirada positiva com, per exemple, que aquest confinament ens està donant l’oportunitat de conviure més temps amb els nostres fills o de fer activitats que normalment no podíem per falta de temps. La vivència que tinguem d’aquests dies farà que en un futur la puguem recordar com una anècdota curiosa o com un malson. Depèn molt de quines ulleres ens posem, de l’elaboració del nostre dia a dia.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari