‘Estem més a prop que mai del tancament de la cimentera’

L’Ajuntament i la Plataforma Antiincineració presenten al·legacions contra la nova Autorització Ambiental Integrada que ha demanat LafargeHolcim

El Kursaal va acollir la xerrada 'Lafarge fora de Montcada'

Els membres de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac estan convençuts que s'apropa la fi de la planta de la cimentera LafargeHolcim. Així ho van manifestar ahir en un acte organitzat al Kursaal per mostrar el seu rebuig a que la Generalitat concedeixi una nova Autorització Ambiental Integrada (AAI) a l'empresa. A l'acte va participar l'alcaldesssa, Laura Campos (ECP), qui va assegurar que "després d'anys de lluita als tribunals, el tancament de la planta és a tocar".

Els activistes han presentat diverses al·legacions contra la nova autorització ambiental que està tramitant la Generalitat, argumentant que “l'empresa aporta documents antics o caducats, amb dades d’emissions de quan encara no s’incinerava i sense fer cap menció a l’existència de la nova escola bressol que s’està construint a pocs metres de la planta”, va denunciar el seu president José Luis Conejero, qui va criticar que l’informe de l’empresa s’hagi fet amb les dades de rendiment actual, que són del 50 o 60%, mentre que LafargeHolcim demana autorització per funcionar a ple rendiment.  Actualment, la cimentera no disposa de llicència ambiental ni d’activitats, ambdues anul·lades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però ha eludit el tancament perquè el Tribunal Suprem no ha resolt el recurs de cassació presentat per l’empresa contra una segona sentència del TSJC, dictada l'octubre del 2021.

'L'empresa aporta documents antics o caducats, amb dades d’emissions de quan encara no s’incinerava', denuncia José Luis Conejero

Efectes sobre la salut

Per recolzar la seva petició de clausurar la planta, la Plataforma va convidar al doctor en medicina Josep Martí Valls, membre del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), qui cinc anys abans ja va visitar el municipi per denunciar els efectes de la incineració de les cimenteres sobre la salut humana. El doctor va assenyalar que aquestes plantes no disposen de l’equipament adequat per cremar residus urbans i això provoca l’emissió a l’aire de tota mena de contaminants com dioxines, furans o metalls pesats, que “s’absorbeixen i s’acumulen a l’organisme, podent produir malalties greus i, fins i tot, la mort”. Les declaracions del doctor contrasten amb les que va fer per laveu.cat el director de la cimentera, Vicente Pedro, qui va manifestar que no hi ha cap motiu ni de salut ni de cap mena que justifiqui la imatge negativa que s'està donant de nosaltres".

Abast metropolità

Valls va explicar que l’efecte del vent en la dispersió de les partícules contaminants juga un paper molt important, de manera que aquests components poden aparèixer a diversos quilòmetres de distància. Precisament per aquesta capacitat de dispersió fora dels límits del terme municipal, l'alcaldessa Laura Campos va defensar "la necessitat d'abordar la problemàtica a escala metropolitana i interpel·lar empreses privades i infraestructures com el port per la seva responsabilitat davant la situació d’emergència climàtica".

'S’ha d'interpel·lar les empreses privades per la seva responsabilitat davant la situació d’emergència climàtica', va dir Laura Campos

Respecte a la nova llicència que està tramitant la Generalitat, l’alcaldessa va qualificar-la de “dubtosa i amb grans deficiències”. Per això, l'Ajuntament ha presentat diverses al·legacions als 138 documents entregats per l’empresa el passat mes d'agost, quan bona part de l’equip tècnic municipal estava de vacances, fet que també va criticar l’alcaldessa, qui es va mostrar convençuda "que el tancament de la cimentera està més a prop que mai", tot manifestant el seu desig que la plantilla pugui ser recol·locada.

Des d'avui i a petició de la Generalitat, l'Ajuntament ha obert un termini de 10 dies d'informació veïnal perquè totes les persones interessades puguin formular les reclamacions o observacions que creguin pertinents. Les al·legacions i les observacions es poden adreçar a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament de forma telemàtica (https://www.montcada.cat/serveis-i-tramits/instancia/) o presencial, mitjançant la presentació d’una instància genèrica.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari