Juan Bravo, president de l’Adif, demana una mica més de paciència i anuncia que ‘queda poc temps per trobar una solució final’

Les administracions que formen part de la comissió político-tècnica s’emplacen a una nova reunió que es farà a Montcada el 18 de maig i que, a l’espera d’alguns detalls, podria servir per redactar el projecte definitiu i concretar un calendari d’execució de les obres

D'esquerra a dreta, Laura Campos, Juan Bravo, Ricard Font i Jordi Sánchez
La comitiva, al seu pas pel pàrquing que hi ha al costat del pou de ventilació de Jaume I

Les administracions que formen part de la comissió político-tècnica que estudia el projecte de soterrament de l’R2 al seu pas pel municipi es tornaran a trobar a Montcada el proper 18 de maig. Aquest és el compromís que ha adquirit el president d’Adif, Juan Bravo, que a petició del Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha visitat aquest dijous el municipi per conèixer sobre el terreny la difícil convivència de la població amb la xarxa ferroviària i participar en una nova reunió que estudia el projecte del soterrament de l’R2 i que ha comptat amb representants de la Generalitat, dels ajuntaments de Montcada i Barcelona, així com tècnics de les empreses Barcelona Sagrera Alta Velocitat i Barcelona Regional, que van redactar per al consistori montcadenc un projecte de soterrament que redueix considerablement el seu cost d’execució.

La gran novetat respecte a la reunió que totes les administracions van tenir el passat 22 de març a Madrid és que Adif ja s’ha fet seu aquest estudi i només falta acabar de definir alguns detalls per redactar el projecte definitiu. Els elements que encara s’han d’estudiar estant relacionats amb l’afectació de l’autopista C-33, teòric punt de sortida de la part soterrada, i una nova proposta d’Adif que planteja la possibilitat, molt ben valorada per la Generalitat, de construir una tercera via al centre del tram soterrat que ajudaria a descongestionar la xarxa de Rodalies a la zona metropolitana de Barcelona. Aquests dos aspectes haurien de definir-se abans de la reunió del 18 de maig, on ja es podria presentar un projecte definitiu amb dades concretes sobre el cost de les obres i un calendari d’execució. “Entenc que hi hagi una mica d’impaciència davant una reivindicació històrica com la del soterrament, però queda poc temps per trobar una solució final”, ha dit Bravo a la roda de premsa posterior a la reunió. Davant la insistència d'un gran quantitat de mitjans de comunicació que han seguit la compareixença pública, el president de l'Adif ha comentat que prefereix esperar fins al 18 de maig per fixar un calendari i  ha reconegut que la seva administració disposa d’una partida pressupostària que permetria redactar l’estudi informatiu, el pas previ a l’inici de les obres. Bravo, que porta sis mesos al càrrec, ha agraït el tracte rebut per l’alcadessa de Montcada, Laura Campos, durant la seva visita i ha destacat la importància que el projecte del soterrament també pugui aportar millores a la xarxa general de Rodalies. El president de l'Adif també ha valorat molt positivament el treball en comú de totes les administracions com la “millor manera de cobrir una ambició col·lectiva de Montcada”.

Per la seva part, l'alcaldessa Laura Campos (ICV-EUiA) ha expressat que la visita del president de l’Adif a Montcada, fet que no passava des de feia una dècada, demostra un canvi de tarannà de l’administrador de infraestructures ferroviàries i és “un clar indicatiu de la seva predisposició i voluntat d’engegar el projecte del soterrament”. Campos s’ha felicitat per haver fixat ja una data per a una propera reunió i no ha ocultat la seva satisfacció, declarant que el soterrament de l’R2 està “més a tocar que mai”.

Ricard Font, secretari general d’Infraestructures de la Generalitat, ha parlat de “bones vibracions” a la sortida de la reunió i ha posat en valor la millora que podria experimentar la xarxa de Rodalies amb la construcció de la tercera via, deixant clar que, en tot cas, aquesta incorporació al projecte no ha d’endarrerir les obres del soterrament. Font també ha destacat que la reunió d’aquest dijous, que ha qualificat de més tècnica que política, ha servit, a diferència de les anteriors, per parlar de “com es farà el projecte, i no pas de si es farà o no es farà i de qui ho pagarà”.

Després de la reunió, els integrants de la comissió han visitat el recorregut de l’R2 al municipi, acompanyats pels portaveus dels grups municipals i representants de la Plataforma Tracte-Just Soterrament Total. La comitiva ha visitat a peu els passos a nivell dels carrers Pascual i Bogatell, el pou de ventilació de Jaume I, la Cruïlla del Soterrament i el pas subterrani de l’estació de França. Posteriorment, han agafat un microbús a la plaça Lluís Companys per anar als pilons de l’autopista C-33, el pou d’atac de la LAV a la Font Freda i la Plaça de la Pedra.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari