La instal·lació de fotovoltaiques al municipi es triplica en els dos últims anys

L’abaratiment de les plaques, la bonificació que ofereix l’Ajuntament i els elevats preus de l’electricitat, principals incentius

Davant l’augment continuat del preu de l’electricitat, la instal·lació de plaques solars per a autoconsum comença a ser una alternativa rendible i una inversió cara al futur. Encara que, de moment, són poques les llars del municipi que disposen d’aquest sistema d’energia, el nombre ha crescut substancialment en els dos últims anys. Si bé entre el 2018 i el 2019 l’Ajuntament va rebre 11 sol·licituds d’instal·lació, en els dos següents la xifra s’ha triplicat, situant-se en prop de la quarantena. Les motivacions dels interessats es resumeixen en dos objectius bàsics: pagar menys i reduir la petjada ecològica.

Altres factors que han actuat com a incentiu per a la ciutadania –des de l’eliminació de l’impost del sòl per part de l’Estat al 2019– són l’abaratiment progressiu del cost de les fotovoltaiques, ara més assequibles que fa uns anys, i les bonificacions que apliquen les administracions públiques.
En el cas de l’Ajuntament de Montcada, l’ajut es tradueix en la reducció del 50% en el preu de l’Impost de Béns Immobles durant cinc anys –anterioment el període s’allargava fins a 10.
“Hem fet una aposta per les energies renovables i per la transició ecològica, tant en el sector públic com privat, i n’estem molt contents perquè això ha fet augmentar les instal·lacions de plaques solars a domicilis particulars”, explica el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC).


L'Ajuntament aplica una bonificació del 50% en l'Impost de Béns Immobles als contribuents que opten per les energies renovables


Alguns dels veïns que han fet el pas cap a les energies renovables reconeixen que la bonificació aplicada pel consistori ajuda a cobrir gran part de la inversió. És el cas de Jordi Sans, de Terra Nostra, qui a final del 2020 va instal·lar 15 plaques solars a la teulada de casa, amb les quals ha reduït gairebé a la meitat l’import de la factura elèctrica. “L’ajuda de l’Ajuntament és important i l’empresa que ens va fer la instal·lació també oferta la possibilitat de pagar a terminis, així que tot van ser facilitats”.

Sans, que ja tenia des del 2001 sis plaques solars per escalfar les aigües sanitàries, es va animar a instal·lar-ne de fotovoltaiques per a autoconsum elèctric, després d’analitzar el mercat juntament amb el seu veí de parcel·la. “Vam consultar tres empreses –explica– i ens vam decantar per la que ens va assessorar millor; després, altres veïns s’hi van interessar i vam acabar sent una desena els que les vam instal·lar de cop”.


De l’abril a octubre és quan les fotovoltaiques funcionen a ple rendiment perquè hi ha més hores d’exposició solar i per la intensitat i el grau d’inclinació dels rajos


Els panells s’utilitzen per captar l’energia del sol i transformar-la en elèctrica amb l’ajuda d’un inversor de corrent. L’excedent es pot emmagatzemar en bateries o vendre a la companyia elèctrica. De l’abril a octubre és quan les fotovoltaiques funcionen a ple rendiment perquè hi ha més hores d’exposició solar i per la intensitat i el grau d’inclinació dels rajos –quan més perpendicular cauen sobre la placa, més intensa és la captació–, mentre que a l’hivern, la conversió en electricitat és menor. Hi ha aplicatius que permeten consultar des del mòbil la captació de cadascuna de les plaques instal·lades, l’energia que generen, el percentatge que va a parar a cobrir les necessitats de la llar i l’excedent que va a la companyia.


'Instal·lar plaques a casa no és complicat, el que costa és el procés de legalització per vendre l'execdent a la companyia', explica el veí de Terra Nostra Jordi Sans


Les persones interessades a instal·lar plaques d’energia solar s’han d’assessorar bé abans de donar el pas si volen ser reconegudes com a productores d’energia. Aquesta, si més no, és la recomanació de Jordi Sans. “La instal·lació, en si, no és complicada, el que costa és fer els tràmits per legalitzar-la, tant a l’Ajuntament, com al departament d’Indústria i a la companyia; sense això, no t’abonen l’excedent que puguis generar”. És per aquest motiu que les empreses del sector inclouen el cost de la tramitació en el projecte. Si el preu mig d’una placa volta els 300 euros, amb la resta d’elements afegits a la instal·lació i la legalització inclosa l’import es pot arribar a duplicar.


Les noves construccions o reformes integrals que es fan a Catalunya estan obligades per normativa a incorporar l'energia solar tèrmica, fins a cobrir com a mínim un 50% de la demanda total d’aigua calenta


Mentre l’energia solar elèctrica encara està a les beceroles, les plaques tèrmiques fa anys que es comercialitzen. Actualment, tant el Codi Tècnic de l’Edificació, com el Decret d’Ecoeficiència de Catalunya, obliga a equipar les noves construccions o reformes integrals amb energia solar tèrmica, fins a cobrir com a mínim un 50% de la demanda total d’aigua calenta. Un dels pioners al municipi en l’ús d’aquest sistema va ser Fidel Padial, en la dècada dels 80, a Terra Nostra. “Ho vaig fer amb l’objectiu d’estalviar i el resultat ha estat molt bo; tenim garantit l’escalfament de l’aigua gairebé el 70% de l’any”, assegura.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari