‘La pandèmia ens ha obligat a prioritzar l’atenció social’

Laura Campos, màxima responsable del govern en coalició d’ECP i ERC, explica en l’equador del mandat la tasca feta fins ara i la que encara resta fins a les properes eleccions

L'alcaldessa, representant d'ECP, lidera el govern en coalició amb ERC

Aquest setembre ha arrencat el tercer curs polític de l’actual mandat. És el moment d’analitzar amb l’alcaldessa, Laura Campos, la gestió del govern en coalició d’ECP i ERC, tant pel que fa a la tasca feta, com per la que encara resta fins a les eleccions del 2023.

El que havia de ser un mandat políticament plàcid, pel fet de tenir majoria absoluta, aviat es va complicar a causa de la pandèmia.
Ningú no s’ho esperava. Molts projectes s’han hagut d’endarrerir més del que ens hagués agradat per poder fer front a aquesta situació sobrevinguda.
Encara no havien presentat el seu Pla d’Actuació que van haver de fer un pla de xoc contra la crisi causada per la Covid-19. En què ha consistit?
A prioritzar les accions destinades a ajudar els col·lectius més vulnerables. També a treballar maneres d’obtenir més ingressos, d’una banda, per equilibrar allò que deixàvem de rebre en aplicar ajuts directes a sectors com la restauració i, de l’altra, per fer front a les grans necessitats socials derivades de la crisi.
Unes necessitats que s’han disparat. Al pressupost del 2021, la despesa social és la més alta de la història.
Des del 2015 estem fent una aposta clara i ferma per millorar el benestar social. Malauradament, les xifres ens diuen que hi ha molta feina a fer. En l’últim any, Serveis Socials ha sumat més de 700 nous usuaris i les necessitats dels més vulnerables no paren de créixer. Com a administració més propera, els hem de donar empara.


'Des del 2015 estem fent una aposta clara i ferma per millorar el benestar social'


La pandèmia també ha impactat en la vida social i cultural del municipi. Tornarem a recuperar amb normalitat la Cavalcada o el Carnaval?
Ens agradaria molt, però hem d’esperar a veure què diuen les autoritats sanitàries. D’una forma o d’una altra intentarem recuperar-les.
Un altre dels efectes colaterals de la Covid-19 ha estat el trasllat del mercat al Pla d’en Coll. Serà definitiu?
No hi ha cap decisió presa al respecte. Haig de dir, però, que totes les opinions que ens arriben són positives, tant per part dels usuaris, com dels paradistes.
La pandèmia ha eclipsat altres qüestions com el soterrament de l’R2. Quan s’aprovarà finalment el projecte?
L’aprovació és imminent i aviat arribarà al Consell de Ministres. Podem assegurar que mai abans havíem tingut el soterrament tant a tocar.
Això vol dir que en breu començarem a patir unes obres que poden durar més de 5 anys.
Hem batallat molt per fer realitat el soterrament i ara tocarà fer pedagogia. Tots sabem què passa amb aquestes grans obres pel patiment afegit que suposen, però la Montcada que ens quedarà no serà mai la mateixa i, per tant, pagarà la pena.


'Mai abans havíem tingut el soterrament de l'R2 tant a tocar. Patirem les obres, però pagarà la pena'


Quines altres actuacions urbanístiques hi ha previstes?
Malgrat que la pandèmia ha estat un fre, hi haurà molts projectes que veurem iniciats abans de les eleccions com ara el pla d’asfaltat, el pla de voreres, la remodelació de l’Hotel d’entitats de Can Sant Joan per obrir el barri al Rec Comtal, l’Escola Bressol del mateix barri o la remodelació de l’avinguda de la Ribera.
Una altra reivindicació històrica és tancar la cimentera, si bé no compta amb el consens que té el soterrament.
En aquest cas, crec que no es tracta d’una qüestió de consens, sinó d’una realitat jurídica. Tant el TSJC com el TS han sentenciat que Lafarge a dia d’avui no té llicència per continuar la seva activitat. Ja hem instat la Generalitat, que és qui té les competències, a que actuï i tanqui la planta.
Entén el malestar de la plantilla cap a l’equip de govern?
Evidentment. Però la situació d’incertesa jurídica en què es troba la planta no és responsabilitat de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat i de l’empresa.
En quina fase es troba el projecte de la construcció del futur hospital Ernest Lluch?
Des que la Generalitat va anunciar al desembre que el reprenia, els municipis afectats estem treballant amb CatSalut, l’AMB i l’IMPSÒL la modificació de planejament del sector on s’ha d’edificar. La Generalitat vol accelerar el projecte al màxim, però encara no podem parlar de calendaris.


'El projecte de l'hospital està en procés, però encara no podem parlar de calendaris'


Aquest mandat també està marcat pel tancament d’empreses històriques com Nissan.
El degoteig de tancaments és dramàtic, no només per la pèrdua de teixit industrial, sinó per la situació personal que afecta moltes famílies.
Què està fent l’Ajuntament per atraure noves indústries?
Estem treballant molt i d’una forma coordinada i transversal entre l’Alcaldia, Promoció Econòmica i Urbanisme per la modernització dels polígons i per modificar el planejament per encabir noves activitats. Ara ens regim per una normativa urbanística metropolitana encorsetada que ens fa perdre inversions. També tenim un litigi amb la Llagosta pel trasllat de la fàbrica Valentine al 2009, que està frenant i alentint el creixement de l’activitat econòmica en el sector de Montcada Nord i la riera Seca.


'Treballar des del consens amb l'oposició garanteix que els projectes tinguin continuïtat en el futur'


En una recent enquesta ciutadana es constata que, entre les principals preocupacions de la ciutadania, hi ha el manteniment de la via pública.
La informació que hem extret de l’enquesta és molt valuosa. Farem una auditoria per estudiar el marge de millora dins de l’actual contracte de neteja, que costa 3,5 milions d’euros anuals.
Des del punt de vista de gestió i, malgrat tenir majoria, intenten consensuar amb l’oposició.
És una forma de treballar que ve de l’anterior mandat, quan estàvem en minoria i la mantenim perquè crec que aquesta ha de ser l’essència de la política. D’altra banda, és una manera de garantir que els projectes iniciats tindran una continuïtat en el futur.

Què espera d’aquest mandat?
El que espero és no haver de viure una altra pandèmia i que en els 18 mesos que encara resten poguem acabar els projectes que tenim al PAM amb una certa tranquilitat i amb estabilitat a nivell polític i sanitari.

 

*Aquest text és un extracte de l'entrevista que podeu veure sencera al vídeo

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari