La ràdio escolar, una finestra oberta al món que captiva l’alumnat i les famílies

El Turó té en marxa la seva emissora des del curs passat, una eina didàctica per treballar de manera tranversal

L’escola El Turó és un dels vuitanta centres de tot Catalunya que disposa d’una emissora de ràdio. La iniciativa es va posar en marxa el curs passat amb l’objectiu de treballar la llengua i la comunicació enfrontant-se davant d’un micròfon. Alhora, és una eina didàctica que permet aprofundir de manera transversal en qualsevol matèria i metodologia. El projecte s’ha iniciat amb els infants del Cicle Superior, tot i que la resta també hi participa de manera puntual. “La ràdio ajuda a perfeccionar l’expressió oral i escrita i a treballar altres disciplines però, a la vegada, també actua com un element motivador i engrescador de la canalla, que passa a ser la protagonista de l’aprenentatge”, ha explicat la directora, Inma Espinosa. 
 
L’emissió de Ràdio El Turó es fa per Internet, aprofitant els recursos de les noves tecnologies. La persona que coordina el projecte és Christian Peraire, responsable de l’àrea de Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC). “La ràdio també ens permet treballar la competència digital, ja que tots els continguts es pugen al web de l’escola on tenim un espai des d’on es poden accedir als programes que elaboren els alumnes”, ha comentat el mestre, qui ha afegit que “la ràdio per Internet es pot escoltar des de qualsevol lloc del món i en quasevol moment del dia”.
 

L'emissió de Ràdio El Turó es fa íntegrament per Internet, aprofitant les noves tecnologies. Els programes es poden escoltar a través del web del centre


 

El projecte es realitza en grups reduïts que treballen els continguts per seccions. La ràdio aborda diferents temàtiques com les notícies de l’escola, la música, les ‘mates’ divertides, la llengua, l’actualitat i la salut, entre d’altres. “Primer escollim el tema que volem tractar, busquem informació, la redactem i fem el guió. Després, ho gravem a l’estudi de ràdio, l’editem i, per últim, ho pengem a la web”, ha explicat Sarim Naveed,­ de sisè. Per al Muhammad Riyaan, un dels espais que més el motiven és el de Personalitats: “He descobert que Albert Einstein era un científic molt important. M’agrada estudiar d’aquesta manera perquè aprens molt i, alhora, et diverteixes”.

 
Una de les seccions que té més èxit entre els infants i les seves famílies és la de Conèixer altres cultures. “Estic treballant Emirats Àrabs. M’agrada saber com és la vida, què mengen, com viuen i què fan a d’altres països d’arreu del món”, ha manifestat l’alumna Oyinda Kposowa, de sisè. “Tenim una comunitat educativa molt diversa i, a través d’aquesta secció, tothom se sent involucrat i partícip de la iniciativa”, ha indicat Peraire. “Som una comunitat d’aprenentatge i, gràcies a la ràdio, creem un vincle afectiu important amb l’alumnat i les famílies”, ha destacat la directora.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari