L’Ajuntament aprova una moció contra la sentència als líders del procés

El text compta amb els vots favorables dels partits de govern, En Comú Podem i ERC. El PSC va votar en contra i Cs no va assistir a la sessió

La sessió extraordinària del Ple de l’Ajuntament de Montcada que es va fer aquest dimarts a la Casa de la Vila va aprovar una declaració institucional per denunciar la condemna emesa pel Tribunal Suprem contra els líders sobiranistes encausats per l’1 d’octubre. El text va comptar amb els vots favorables dels dos grups que el van presentar i que governen en majoria, En Comú Podem i Esquerra, mentre que el PSC hi va votar en contra. L’altre partit a l’oposició, Cs, va decidir no acudir al debat del plenari. La moció aprovada al Ple extraordinari, que també es va fer en altres municipis catalans, expressa la seva solidaritat amb els empresonats i les seves famílies i fa una crida al diàleg, al mateix temps que mostra la seva indignació per una "sentència injusta que genera un precedent inacceptable" i que, segons diu, vulnera els drets civils i polítics del conjunt de la ciutadania. El text defensa que es facin totes les iniciatives possibles per facilitar la sortida de la presó dels líders condemnats i posa a l’Ajuntament "al servei del diàleg i per trobar solucions a l’actual conflicte polític", del que critica que s’hagi judicialitzat.

En la defensa de la moció, el portaveu d’ERC, Jordi Sánchez, va iniciar la seva intervenció fent un paral·lelisme entre la situació que viuen els condemnats i la causa judicial que va provocar l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, del que ahir es va complir el 79è aniversari. Sánchez va acusar l’aparell de l’Estat d’intentar abolir la pluralitat política, "vulnerant la legitimitat del poble a decidir el seu futur", i va defensar que la seva formació és partidària d’un diàleg que està rebent, com a resposta, "presó i repressió". El portaveu d’ERC es va autoinculpar de tots els delictes que han provocat la condemna dels líders sobiranistes i que també estan servint, segons la seva opinió, per criminalitzar les actuacions dels CDR i del moviment social anomenat Tsunami Democràtic. "L’objectiu de l’Estat és la derrota i està disposat a sacrificar la convivència de la societat catalana per no perdre, rebutjant la política i diàleg, i sense volen entendre els motius de fons dels independentistes", va dir Sánchez, qui va rebutjar demanar per als condemnats "l’indult i el perdó, perquè el que volem és justícia i llibertat".

Mar Sempere, portaveu de l’altre partit al govern municipal, En Comú Podem, també va defensar l’aprovació de la moció, qualificant la sentència com "injusta i desmesurada" i que, segons va afegir, marca "un punt d’inflexió en la història del nostre país". Sempere va argumentar que el resultat del judici que es va fer al Tribunal Suprem genera un perillós precedent per als drets i les llibertats de la ciutadania, no només a Catalunya, i va posar en dubte que es puguin aplicar els delictes de sedició i rebel·lió "allà on no va haver violència". La portaveu d’En Comú Podem va demanar unitat a totes les forces polítiques i socials, va rebutjar les amenaces, directes o indirectes, per tornar a aplicar l’article 155 i va defensar que la solució a aquest conflicte passa per aconseguir tres objectius: "la llibertat, el diàleg i l'establiment de solucions polítiques efectives".

Abans del posicionament polític per defensar el text, l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), també va voler justificar la convocatòria del Ple extraordinari per debatre la situació dels presos, assegurant, que, tot i que el seu partit no és independentista, "es tracta, des de fa temps, d'una qüestió relacionada amb els drets i les llibertats". Campos es va mostrar molt crítica amb l’absència dels tres regidors de Ciutadans, que va qualificar d'"inadmissible, reprovable i vergonyosa perquè és una manca de respecte a la ciutadania i al màxim òrgan de govern de l’Ajuntament". L’alcaldessa va lamentar que el partit taronja "dinamiti el pont del diàleg i la política, que són les úniques solucions al conflicte de Catalunya".

El PSC, l’altre grup a l’oposició amb sis regidors, sí va participar al debat de la moció, votant en contra. El seu portaveu, Andrés Iruela, va argumentar el posicionament del seu partit defensant que a Espanya existeix una separació de poders que fa que s’hagin d’atacar les sentències judicials, "de les que sí es pot opinar gràcies a la llibertat d’expressió i al dret a la manifestació, sempre que sigui amb civisme, tolerància i respecte". El portaveu del PSC creu que és irresponsable generar falses expectatives sobre una eventual sol·licitud d’amnistia per als presos i considera que és el moment d’obrir una nova etapa, "presidida pel respecte a la legalitat i a la voluntat de diàleg".

Absències
Al marge de la no presència dels tres regidors de Cs, el Ple extraordinari també va ser el primer des de la mort, el passat 28 de setembre i després d'una llarga malaltia, de la regidora Montse Ribera (ERC), que va ser recordada pels seus companys de grups i de govern. Ines Fernández, edil del PSC, tampoc hi va poder participar per la seva recent maternitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari