Les ganes d’obrir d’alguns botiguers xoquen amb els dubtes sobre com garantir la seguretat dels clients

Les associacions de comerciants de Montcada centre i Can Sant Joan critiquen el poc marge que han tingut per aplicar les mesures decretades pel govern espanyol

Són encara una minoria els establiments de serveis no essencials de Montcada que s'han animat a obrir aquesta primera setmana de desconfinament, a pesar de la necessitat de tornar a treballar després de gairebé dos mesos amb les persianes abaixades i la caixa buida. Les dues associacions de comerciants que hi ha a Montcada i Reixac, la de Montcada Centre Comerç i la de Can Sant Joan, atribueixen aquest fet principalment al poc marge de temps que han tingut els negocis per conèixer i aplicar les mesures previstes al decret sobre les condicions d'obertura, publicat el diumenge 3 de maig, menys de 24 hores abans que entrés en vigor, el dilluns 4. Les dues entitats confien que la setmana vinent, siguin molts més els comerços que s'animin a obrir.

Segons la presidenta de l'Associació de Comerciants de Montcada Centre Começ (MCC), Helena Abril, "no hi ha hagut temps material per assimilar tota la informació i hem hagut de moure'ns per resoldre dubtes amb ajuntament, gestors i altres organismes perquè no és fàcil interpretar un decret en menys de 24 hores". L'entitat es manté en contacte amb els seus 75 associats i ha començat a distribuir packs de protecció, un per botiga, "perquè almenys disposin d'un material mínim per començar a treballar amb seguretat", ha explicat Abril, qui ha destacat que el material –gel desinfectant, guants i mascaretes–, s'ha adquirit a comerços associats amb fons de la subvenció municipal. 

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Comerciants de Can Sant Joan, Andrea Leiva, qualifica la situació de "desconcertant" per als establiments, perquè encara hi ha molts dubtes sobre les mesures de protecció que han d'assumir. "Hi ha canvis constants de normatives i això crea inseguretat entre els comerciants, molts dels quals han optat per no obrir fins que ho puguin fer amb totes les garanties", ha afegit Leiva, posant com a exemple el tema de les botigues de roba que, segons el nou reglament, han de posar en quarentena durant dos dies la roba que s'emproven els clients. Leiva també ha posat sobre la taula l'esforç econòmic que suposa dotar cada establiment de material preventiu, com gel desinfectant, mascaretes i guants. "Estem mirant de comptar amb l'ajuda de l'Ajuntament per fer uns packs perquè els comerços disposin de material per estar protegits", ha afegit. L'entitat, que acaba d'estrenar la seva junta, compta actualment amb 45 comerços associats.

La Regidoria de Comerç de l'Ajuntament manté contactes amb les dues associacions amb l'objectiu de consensuar un pla de xoc per al petit comerç, que es presentarà dimarts vinent. També posarà en marxa una campanya a les xarxes per donar la benvinguda a la reobertura de comerços i promoure la compra a botigues de proximitat.

Seccions:

Deixa un comentari