Les ordenances fiscals del 2018 s’aproven amb el suport del PSC i el PDeCAT

El govern proposa la congelació de l’IBI i amplia el fraccionament d’impostos de dos a tres anys

La proposta d’ordenances fiscals per al 2018 feta pel govern –ICV-EUiA, ERC i Círculo– va ser aprovada ahir en el Ple de novembre amb el suport de dos dels grups de l’oposició, el PSC i el PDeCAT. “Congelar els impostos, per tal de no augmentar la pressió fiscal, és una de les premisses principals”, segons va explicar el president de l’Àrea Econòmica, Òscar Gil (ICV-EUiA). Tal com ja va avançar dimecres en Audiència Pública, l’edil va anunciar al plenari que, pel que fa a l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Ajuntament ha tornat a reclamar al Ministeri d’Hisenda una revisió dels valors cadastrals “per ajustar-los a l’actual preu de mercat i evitar els desequilibris existents entre alguns barris”. Altres qüestions que quedaran reflectides a les ordenances del 2018 són ampliar el termini de pagament fraccionat de tributs, de 2 a 3 anys i consolidar la finestreta única empresarial, amb l’objectiu de promoure les activitats econòmiques. També quedarà derogada l’ordenança de la zona blava d’aparcament, recentment substituïda per la de color taronja –limitada a una hora gratuïta. “Si en el futur, algun altre govern vol tornar-la a implementar, ho haurà de portar a Ple”, va dir l’edil.

 

Crítiques de l’oposició

El regidor va agrair les propostes rebudes per alguns grups de l’oposició, com el PDeCAT i la CUP, tot i que només s’han incorporat al text les del primer. Gil, però, va haver de sentir com totes les formacions que no són al govern criticaven el poc temps de marge amb què van rebre la documentació per al seu estudi. El PSC, grup majoritari, es va referir a aquest curt termini dient que “així és difícil treballar en condicions”. En nom de la formació, Francisco Hierro, també va retreure al principal grup en el govern (ICV-EUiA) el que feia quan era a l’oposició, reclamant la tarifació social i votant en contra de les ordenances que proposava l’anterior executiu del PSC i CiU. “Ara que són al govern, en els últims tres anys l’única aportació quant a tarificació social ha estat la proposada pel nostre grup”, va dir l’edil. Precisament aquest va ser un dels motius que va justificar el vot favorable dels socialistes.

Cs, per la seva banda, es va atribuir el mèrit que a les ordenances del 2018 l’IBI quedi congelat. Aquest va ser un dels punts que vam fixar en l’acord per aprovar el pressupost en curs”, va dir el portaveu del grup, David Gerbolés. Tot i així, el vot de la formació va ser contrari al punt per la “improvisació” amb què, va dir l’edil, es va presentar la documentació. En un comunicat fet avui, la formació taronja expressa la seva voluntat de treballar perquè l’any vinent l’IBI baixi en considerar que és un dels més cars de l’Àrea Metropolitana.

El PDeCAT, tot i queixar-se del poc marge de temps amb què va rebre la informació, va votar a favor de les ordenances en incloure les seves propostes encaminades a promoure la creació ila implantació de noves empreses al municipi, a incentivar la contractació, a establir la creació de plans de transport per als treballadors i plans d’igualtat a empreses, entre d’altres. El portaveu del grup, Joan Carles Paredes va destacar la bonificació per a la contractació de discapacitats i de persones amb dificultat d’aprenentatge. “L'administració ha de ser corresponsable amb entitats que ja hi treballen sobre el terreny i ajudar a la inserció d’aquests col·lectius, va dir.

La portaveu del PP, Eva García, va retreure al govern l’incompliment del calendari amb compromisos adoptats fa un any per treballar les ordenances i els pressupostos durant tot l’exercici i va qüestionar les novetats anunciades per Gil: “No veiem cap voluntat de rebaixar pressió fiscal, continuem pagant l’Impost de vehicles més cars d’Espanya i un IBI elevat”. García, d’altra banda, va vincular amb ironia el suport del PDeCAT a les ordenances amb el procés sobiranista, supòsit que el portaveu del PDeCAT va negar i també va contradir el la CUP, Josep Galván, votant en contra de les ordenances. “No hem vist complertes les nostres expectatives destinades a augmentar la capacitat decisòria de l’Ajuntament pensant en el pressupost de l’any vinent”, va dir l’edil. Una de les propostes dels cupaires anava en la línia de gravar les grans immobiliàries i els bancs que tenen pisos buits al municipi.

El debat el va tancar el president de l’Àrea Econòmica reclamant una reforma de la Llei d’Hisendes Locals per garantir el bon finançament dels ajuntaments.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari