L’exposició ‘Creu Roja, cent anys al teu costat’ homenatja la tasca i el voluntariat de l’organització

Produïda per l’ong i els museus de Montcada, Cerdanyola i Ripollet, fa un recorregut per la història de l’assemblea de les tres poblacions

D'esquerra a dreta, Santi Morera, César Martínez, l'alcaldessa Laura Campos, Lidia Lanuza i la regidora M.Rosa Borràs

Fins al 3 d'abril, es pot visitar a l'Auditori Municipal l’exposició ‘Creu Roja, cent anys al teu costat’, que fa un repàs històric de la trajectòria de la secció de l’ong a Ripollet, Cerdanyola i Montcada i també esdevé un homenatge a la tasca del voluntariat que hi ha treballat al llarg de tots aquests anys. La mostra, inaugurada el passat 4 de febrer, repassa la funció assistencial i sanitària originària de Creu Roja i, com amb el pas dels anys, s’ha adaptat a les necessitats de la societat. La tasca de recerca i els continguts de l'exposició s'han fet conjuntament entre l’ong local i els museus de les tres poblacions. 


El Museu de Montcada ha aportat a la mostra fotografies històriques provinents de fons particulars, com el de Matllo-Aguilar i el de Vilagut-Esplugas, que il·lustren la tasca de l'ong local en esdeveniments festius i en atenció a les víctimes d'accidents de carretera


Una llitera per transportar malalts, una motocicleta, uniformes antics i actuals, instruments de l’antiga banda de música, entre d’altres elements, es combinen amb plafons informatius sobre la secció local de l’organització, que es va fundar l’11 de setembre de 1921 a Ripollet i Cerdanyola, i anys després, cap a la dècada dels 50 del segle XX, hi va incorporar Montcada. 

El Museu de Montcada ha aportat a la mostra fotografies històriques provinents de fons particulars, com el de Matllo-Aguilar i el de Vilagut-Esplugas, que il·lustren la tasca de l'ong local en esdeveniments festius, com les tradicionals cavalcades dels Reis d'Orient, i en atenció a les víctimes d'accidents de carretera, molt freqüents als anys cinquanta i seixanta. "Vull agrair la col·laboració d'aquestes famílies per rescatar aquesta documentació gràfica que testimonia l'important paper de Creu Roja al nostre municipi", ha dit el tècnic del Museu Municipal, Adrian Soler.

Avui dia, l'assemblea local de Creu Roja compta amb 350 persones voluntàries, 60 dels quals són de Montcada. Un d'ells és Kilian Ruiz, veí de Can Sant Joan, que va començar a col·laborar amb l'entitat fa 15 anys en tasques d'atenció a gent gran i persones sense llar. "M'agrada ajudar als altres perquè em fa sentir bé amb mi mateix", va dir, durant la inauguració. A Montcada, al voltant de 500 famílies són sòcies de Creu Roja.


 Avui dia, l'assemblea local de Creu Roja compta amb 350 persones voluntàries, 60 dels quals són de Montcada i 500 famílies en són socies


El coordinador de la secció local de Creu Roja i comissari de la mostra, César Martínez, va posar de manifest durant la inauguració que "l'entitat s’ha centrat en pal·liar els efectes de les crisis en els darrers dos anys, marcats per la pandèmia’. El president de l’ong als tres municipis, Santi Morera, va destacar que l’organització "és un element clau als tres municipis, no només des del punt de vista assistencial, sinó també social’. La presidenta de l’oficina provincial de Creu Roja, Lidia Lanuza, va expressar que l’organització "sempre està al costat de les persones, amb els nostres valors d’humilitat, neutralitat i independència’.

En representació de l'Ajuntament, hi van assistir la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs, qui va destacar que la mostra "ens parla de gent solidària i valenta, que ha dedicat hores a fer voluntariat", i l’alcaldessa, Laura Campos, qui va felicitar l'entitat pel seu centenari "com a exemple de solidaritat, altruisme, compromís i defensa de la idea que un altre món és possible’, tot destacant un dels principals projectes que gestiona a Montcada, el menjador social de l’Alzina, a Terra Nostra.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari