Llum verda a l’aprovació inicial dels projectes d’urbanització a l’Estany de Gallecs i la Vallençana Baixa

El primer es va aprovar per unanimitat i el segon amb el suport del govern municipal i la CUP Montcada

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dimarts a la Casa de la Vila en l’última sessió ordinària del mandat, ha donat llum verda a les aprovacions inicials dels projectes d’urbanització a l’Estany de Gallecs i la Vallençana Baixa. El primer ha comptat amb el suport unànim de tots els grups municipals, mentre que el segon ha estat aprovat amb el vots del govern municipal (ICV-EUiA, ERC i Círculo) i la CUP Montcada. La resta de forces a l’oposició (PSC, Cs, PdeCAT i PP) van votar en contra en considerar que no existeix un consens majoritari per tirar endavant el projecte i no està definit el cost econòmic que haurà d’assumir cada propietari.

 

El president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), va explicar durant la seva intervenció el procés que es va iniciar al 2017 amb l’objectiu de regularitzar el sector, pendent de consolidar com a sòl urbà. «El projecte d’urbanització ens permetrà dignificar i ajustar el barri a la legalitat per tal que pugui disposar dels serveis bàsics amb el mínim de costos possibles per al veïnat», va dir l’edil, qui va recordar que la redacció del projecte s’ha sufragat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona. Sánchez també va comentar que el següent pas serà la reparcel·lació del sector, on quedarà definit el cost que haurà d’assumir cada propietari.

 

La incertesa sobre la càrrega econòmica dels veïns i la falta de consens majoritari van ser els arguments de la majoria dels partits a l’oposició per expressar els seus dubtes sobre el projecte. «Estem d’acord que s’ha de dignificar el barri, però ens preocupa la falta de suports. Tenim dubtes i proposem que es treballi més amb els veïns», va dir la regidora del PSC Lupe Lorenzana. En aquest sentit també es va manifestar el portaveu de Cs, Juan Romero, qui va demanar a l’equip de govern «quantes persones estan a favor i en contra amb la proposta municipal». Per la seva banda, la regidora del PdeCAT Montse Sánchez va expressar el seu neguit perquè «el projecte està supeditat a diferents modificacions que poden afectar al cost que hauran de sufragar els veïns». Sobre el pressupost, la portaveu del PP, Eva García, va proposar estudiar el projecte «amb més calma» per incloure finques com la bòvila i la part afectada per la projecció d’una carretera «que ens permetria reduir les despeses en prop de 18.000 euros per família». Durant la seva intervenció, García va criticar la convocatòria de l’última assemblea que va organitzar l’Ajuntament amb el veïnat afectat, en considerar que no s’havia fet de la forma adequada. En resposta a aquestes crítiques, Sánchez va dir que els canals de comunicació de la reunió havien estat els mateixos de sempre, amb la col·locació de cartells als llocs habituals. Respecte a la proposta de l’edil popular, el president de l’Àrea Territorial va explicar que «el plantejament de permetre que es construeixi més a canvi de tenir menys costos és un model fracassat que, a més, ens faria enlentir tot el procés». El regidor també va destacar que el projecte no s’ha fet d’esquenes al veïnat, «ja que a cada assemblea, i se n’han fet tres, s’ha preguntat als veïns si volien continuar amb el procés, i la resposta sempre ha estat afirmativa».

 

L’alcaldessa de Montcada, Laura Campos (ICV-EUiA), va cloure el debat destacant que l’aprovació dels projectes d’urbanització de l’Estany de Gallecs i Vallençana Baixa és molt important «perquè permet posar el fil en l’agulla per dignificar aquests dos sectors del municipi amb greus dèficits urbanístics», va dir, tot agraint «el tarannà dialogant de les AV dels dos barris». Campos va recordar que la ciutadania i els partits polítics podran presentar les seves al·legacions durant el període d’exposició pública del projecte. També van intervenir representants d’ambdues entitats veïnals, els quals van agrair l’aprovació dels projectes per poder continuar endavant amb el procés de regularització.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari