Montcada no acceptarà cap més retard

El govern municipal anuncia que el Ministeri de Foment ja ha aprovat el projecte bàsic i que el constructiu podria estar enllestit a final d’any

Campos ha deixat clar que el municipi no acceptarà cap més retard en l'execució del projecte

El calendari tècnic marcat per fer possible el soterrament de l’R2 s’està complint fil per randa. El govern municipal ha anunciat aquest matí que el Ministeri de Foment ja ha fet l’aprovació inicial del projecte bàsic i que abans de final d’any podria estar enllestit l’executiu. Justament ahir a la tarda, l’alcaldessa, Laura Campos (ECP) i el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), es van reunir amb la comissió de treball que està duent a terme la redacció dels esmentats projectes i on també hi ha representants de tots els organismes i institucions implicades –Ministeri, Adif, Generalitat, Ajuntament de Barcelona, ACA i Aigües Ter-Llobregat.

Tot i la satisfacció per l’avenç en l’apartat tècnic, els representants municipals es mantenen a l’expectativa pel que fa a la dotació econòmica, ja que la convocatòria d’unes noves eleccions generals afectarà l’aprovació dels pressupostos del 2020, on hauria d’haver la primera partida destinada a iniciar les obres del soterrament al segon semestre del 2020. Per aquest motiu, l’alcaldessa ha fet aquest matí una compareixença de premsa en què ha reclamat que el projecte es desvinculi dels processos electorals. "No permetrem cap nou retard en un projecte de ciutat que portem reclamant des de fa 30 anys; si els pressupostos estatals no s’han aprovat, que facin una modificació de crèdit i els treguin d’una altra partida", ha dit l’edil, tot afegint que l’Ajuntament no acceptarà "cap més excusa" i farà servir tota la força institucional que calgui perquè les obres es licitin comencin en la data projectada. En aquesta línia, dimarts es va sol·licitar per escrit una reunió amb el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i la presidenta d’Adif, Isabel Pardo, per exigir-los un compromís en ferm.

 

Imatge d’unitat

L’alcaldessa ha fet la declaració institucional companyada de regidors de tots els grups municipals amb representació al Ple –ECP, ERC, PSC i Cs–, membres de partits polítics com EUiA, JxM i el PP i antics representants de la Plataforma Tracte Just Soterrament Total (PTJST) –actualment inactiva. Amb aquesta imatge d’unitat, Campos ha recordat que les forces polítiques amb presència al municipi i al Congrés han defensat el projecte a la Comissió de Foment i s’han compromès a dur-lo a terme. "El nostre futur com a municipi passa pel soterrament i el que fem és reclamar tots plegats que es compleixin els compromisos adquirits pel Ministeri", ha dit l’edil.

Campos també ha anunciat que al novembre es faran unes jornades participatives i de reivindicació en el marc de les quals es donarà suport als dos exmembres de la Plataforma recentment sancionats pel Departament d’Interior de la Generalitat per haver participat en un tall de vies al setembre de l’any passat. "Farem una caixa de resistència per pagar aquestes multes i d’altres que puguin venir en el futur; no aconseguiran silenciar amb sancions la nostra reivindicació com a municipi", ha manifestat l’alcaldessa.

 

Treball eficient

En la compareixença d’aquest matí, el president de l’Àrea Territorial ha volgut destacar l’"eficàcia i eficiència" amb què s’està fent projecte del soterrament: "Volem agrair als tècnics i les administracions implicades el treball per superar esculls com el pas del túnel sota el riu Ripoll, les pilones de la C33 i per garantir la conservació d’elements patrimonials com el Rec Comtal".

Aprovat el projecte bàsic del soterrament de l’R2, en breu sortiran publicades al BOE les expropiacions temporals o totals que caldrà fer per dur a terme les obres de soterrament, segons ha anunciat Sánchez. Adif serà l’encarregada de dur a terme aquest procés i de compensar les propietats afectades per la construcció del nou túnel de rodalies.

En paral·lel, l’equip redactor del projecte segueix ara amb la redacció de la vessant constructiva, que és el que determinarà finalment el cost total de les obres. Fins ara la xifra aproximada és de 300 milions d’euros que l’Estat haurà d’assumir en els seus pressupostos a mesura que avanci l’actuació, que es calcula durarà tres anys.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari