Nissan planteja tornar a activar l’ERTO i deixar la planta de Montcada com a únic centre en vaga

Ho han anunciat els representants sindicals en una trobada que han mantingut aquest matí amb l’alcaldessa, que no ha rebut autorització per entrar a la fàbrica

La direcció de Nissan planteja tornar a activar l’ERTO que va posar en marxa el 23 de març amb motiu de l'estat d'alarma per la pandèmia de la COVID-19 i deixar la planta de Montcada com a únic centre en vaga de tots els que té a Catalunya. Així ho han anunciat aquest matí els representants sindicals en una trobada que han mantingut amb l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), qui ha anat fins a la fàbrica del Pla d’en Coll a donar suport a la plantilla acompanyada del regidor de Recursos Humans, Juan Carlos de la Torre, també dels comuns, i del regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Jaume Teixidó (ERC). Els edils, però, no han pogut entrar al recinte per participar en l'esmorzar amb els treballadors perquè no han rebut l'autorització de la direcció per poder entrar, fet que ha estat denunciat per Campos a través de les xarxes socials.

L'objectiu de la trobada era expressar el suport del consistori als empleats de la fàbrica, en vaga indefinida des de dilluns per reclamar un pla de futur per a Nissan a Catalunya, davant la certesa que la multinacional vol tancar les seves delegacions, en les quals treballen de forma directa més de 3.000 persones i indirecta, al voltant de 25.000, segons fonts sindicals. L'aturada es va anunciar el 23 d'abril en resposta a la decisió de la multinacional de reprendre l'activitat el 4 de maig en només una línia productiva per fabricar el model de pick up de Mercedes Benz, un compromís adquirit amb la firma Daimler. La vaga iniciada aquest dilluns a Montcada ha esgarrat el plans de l'automobilística ja que en ser aquesta la que subministra peces a Zona Franca, la producció ha quedat interrompuda i la comanda no es podrà fer.

 

Estratègia de Nissan

Segons ha explicat Miguel Ángel Boiza, secretari general de CCOO a Nissan Intercentres, des d'ahir la planta de Barcelona està en aturada tècnica fins divendres i, a partir de dilluns, es començarà a aplicar novament l'ERTO mentre que a Montcada continuarà vigent la vaga. "Així s'estalvien haver de pagar els sous", ha criticat el representant sindicalista, tot afegint "amb aquesta estratègia, la multinacional aprofita els diners públics que obté a través de l'ERTO per un conflicte laboral, una il·legalitat que pensem denunciar públicament".

De moment, la plantilla de la fàbrica local secunda gairebé al 100% la vaga indefinida i, malgrat ser l'únic centre que la mantindrà, de moment es manté unida: "Sabíem que això podia passar, però comptem amb el suport de la caixa de resistència que han fet la resta de companys per garantir que cobrarem el sou i, d'altra banda, entenem que el que estem fent és lluitar per conservar els nostres llocs de feina", ha dit Julio Capdevila, secretari general d'UGT a Nissan Montcada.

L'alcaldessa, per la seva banda, ha qualificat de "vergonyós i indignant que Nissan aprofiti l'ERTO fet en el context de la COVID-19 en el seu benefici". L'edil ha reiterat novament –com ja va fer dilluns, coincidint amb l'inici de la vaga– el suport incondicional de l'Ajuntament a la plantilla. "Ens tenen al seu costat pel que necessitin; a nivell institucional, malgrat el confinament, estem tenint contactes entre alcaldes i amb la Generalitat per tal d'intentar mediar amb la direcció de la multinacional", ha afegit l'edil. 

Teixidó, per la seva banda, també ha mostrat la voluntat d’implicació de l’equip de govern i del seu partit en la problemàtica sociolaboral que afecta Nissan. "Som al costat de les reivindicacions legítimes i motivades dels treballadors i treballadores i tant ens fa la mida de l’empresa; des de la més gran fins a la més petita rebran el nostre escalf i suport, sobretot davant una situación tan traumàtica com l’actual", ha dit.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari