Preocupació a les residències per la falta de material i tests de detecció

A Montcada hi ha dos centres oberts

La situació a les residències de gent gran, un dels col·lectius més vulnerables davant la Covid-19, és un dels focus d’atenció i preocupació en la crisi sanitària. Els representants del sector han denunciat que la mancança de material de protecció i de tests posen en perill la salut dels residents i els treballadors. Les dues residències de Montcada i Reixac no són alienes a aquesta situació i també s’han sumat a les veus crítiques.

A la Residència Santa María, amb 37 usuaris i 22 professionals, la seva directora, Julia Rajo, ha lamentat «l’abandó de la Generalitat per aturar el contagi en aquests centres» i ha posat l’exemple d’un segon equipament que gestiona a Sabadell, on el 14 de març es va detectar la primera persona amb símptomes i, aquest dimecres, ja hi havia una vintena de contagis i quatre morts. «Han trigat gairebé tres setmanes a confirmar el positiu del primer cas. El problema és que no es fan tests per saber qui està infectat i poder prendre les mesures adients», denuncia la responsable, qui ha fet una crida a les autoritats «per evitar que el que està passant a Sabadell es repeteixi a Montcada». A l'equipament de Terra Nostra, els residents es troben bé i estan confinats a les seves habitacions com a mesura preventiva. L'únic cas confirmat de Covic-19 és una usuària que va ser traslladada fa tres setmanes a l’hospital per una altra patologia. Pel que fa al personal, hi ha quatre treballadores de baixa perquè presenten simptomatologia de la malaltia, que han estat substituïdes per nous professionals. 

«A la falta de tests s’afegeix la manca de material per poder atendre les persones en condicions òptimes», ha dit Rajo, qui ha agraït el suport rebut per part de l’Ajuntament de Montcada, amb la donació de mascaretes, guants i bates, entre d’altres elements. La regidora de Salut, Mar Sempere (ECP), ha comentat que són coneixedors de la difícil situació de les residències de gent gran i, en concret de la de Terra Nostra, i ha demanat a la Generalitat «que faci tot el possible per dotar-les dels recursos necessaris per fer front a l’emergència sanitària amb garanties». L'edil ha afegit que el consistori està treballant des del primer dia que va esclatar aquesta crisi per garantir l'atenció a les persones grans i tenir cobertes totes les seves necessitats.

Per la seva banda, al Centre Gerontològic Vila-Nova, al carrer del mateix nom de Montcada Centre, la situació no és tan angoixant. Amb 25 residents i una quinzena de professionals, la seva directora, Marga Moreno, assegura que els usuaris es troben bé i no presenten cap símptoma de la malaltia del coronavirus. Pel que fa a les condicions de treball en què exerceix la plantilla, Moreno ha lamentat la manca de material sanitari com mascaretes, bates, guants i epis. «Ho hem demanat en diverses ocasions a la Generalitat, però no ens ha arribat. Estem passant amb la solidaritat de les famílies, que ens porten tot el que tenen a nivell particular», explica la responsable del centre. També han aplicat tots els protocols de seguretat com ara mantenir la distància d’1,5 metres entre persones, rentar-se les mans molts cops al dia i fer torns per no compartit els espais. «L’alarma social que s’ha creat a les residències de gent gran no és real. Hi ha casos positius, però no és una situació generalitzada a tots els centres. S’ha fet una campanya de desprestigi, però els residents estan ben atesos i els tenim molt protegits», ha manifestat la directora, qui ha destacat que cada dia fan una videoconferència amb les famílies per comentar l’estat de cada usuari.

 

Petició dels ajuntaments

Diversos ajuntaments del Vallès Occidental, entre els quals es troba el de Montcada i Reixac, han demanat ajuda urgent per a la desinfecció interior de les residències de gent gran. A través d'una carta dirigida al conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, han sol·licitat aquesta actuació per tal de minvar el perill d'un contagi massiu. Els consistoris consideren que s'està vivint una situació molt preocupant i, per aquest motiu, també han intensificat la neteja dels exteriors dels equipaments. Així mateix, han implementat un sistema especial de recollida de residus per recollir les deixalles generades a les residències. El Vallès Occidental és una de les comarques més afectades per la pandèmia a Catalunya, amb 2.559 casos positius de la Covid-19, un 16% del territori català, segons dades de la Generalitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari