Quan sortir al carrer no depèn d’un virus

Les persones usuàries del programa ‘Avui Sortim’ tornen al carrer després del parèntesi per la Covid-19

La pandèmia de la Covid-19 ha confinat tota la població a casa gairebé dos mesos i, durant aquest temps, ha comprovat el que suposa no poder trepitjar el carrer i no relacionar-se amb altres persones fora de l’entorn familiar. Aquesta situació és el dia a dia dels usuaris del programa ‘Avui Sortim’ de Creu Roja, per a qui l’aïllament social no és una anècdota, sinó una realitat.

Aquest dimecres ha estat un dia especial, perquè els beneficiaris del projecte han tornat a sortir al carrer després de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, el passat 13 de març. La iniciativa es va posar en marxa el passat mes d’octubre i té per objectiu facilitar l’accés al carrer a persones grans que viuen soles, tenen problemes de mobilitat o viuen en una situació d’aïllament social. El programa compta amb el finançament de la Fundació ‘la Caixa’ i la col·laboració de l’Ajuntament de Montcada.

La Creu Roja atén un dia a la setmana a quatre persones de la ciutat –tres dones i un home– amb aquest perfil. Encarnación Moreno, de 74 anys, viu a un pis de la Ribera sense ascensor i feia més de dos anys que no podia sortir al carrer perquè té problemes de mobilitat. Fins i tot, quan el seu marit, Urbano Manzano, de 79 anys, anava a passejar es trobava amics i coneguts pel carrer que li preguntaven si la seva dona encara vivia. Gràcies al programa, Encarnación pot trobar-se un cop per setmana amb les seves amigues. “El primer dia que vaig trepitjar el carrer em vaig emocionar moltíssim”, recorda l’Encarnación.

El programa millora la salut física i mental de les persones més grans que són dependents i que troben barreres arquitectòniques com ara esglaons o escales que impossibiliten la seva sortida al carrer”, explica Mari Carmen Macías, tècnica de l’Oficia Local de Creu Roja. En cada sortida, es mobilitza un tècnic acreditat i un voluntari de Creu Roja, a més d’un familiar directe si té disponibilitat. Una vegada al carrer, acompanya l’usuari a fer un tomb pel barri o fer algun encàrrec.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari