Rebutjada la moció del PP instant l’Ajuntament a no participar en l’organització del referèndum d’octubre

Els grups del govern, ICV-EUiA, ERC i Círculo, a més de PDeCAT i CUP hi voten en contra, mentre PSC i Cs hi donen suport

El Ple va rebutjar la moció presentada pel Partit Popular que demanava a l’Ajuntament el seu compromís de no cedir cap espai municipal per a la celebració del referèndum sobre la independència previst per a l’1 d’octubre. Els tres grups del govern, ICV-EUiA, ERC i Círculo, més el PDeCat i la CUP, a l'oposició, van votar en contra de la proposta. La resta de grups opositors, PSC, Cs i PP, li van donar el seu vot favorable. El debat de la moció va generar un ampli debat al voltant de la democràcia i el dret a decidir.

En la presentació de la moció, la portaveu popular, Eva García, va manifestar la necessitat que el Ple es posicionés contra la possible participació de l'Ajuntament en l'organització d'un referèndum il·legal. "Tenim data i pregunta, però no hi ha una convocatòria oficial ni mitjans humans i materials per desenvolupar-la i ens temem que l'executiu autonòmic traslladi als ajuntaments aquestes mancances", va dir García, qui s'oposa rotundament a aquesta possibilitat.

El portaveu d'ICV-EUiA, Òscar Gil, va reflexionar sobre la necessitat de trobar una solució política a la demanda de Catalunya i deixar de judicialitzar el debat parlamentari amb la imputació de membres de la Taula per part del Tribunal Constitucional. "En democràcia, els problemes es resolen parlant o votant, si no és així, s'està donant un missatge perillós", va assenyalar Gil, que té l'esperança que d'aquí a octubre la Generalitat i el govern de l'Estat seguin i pactin una consulta vinculant perquè puguin votar els partidaris del sí a la independència i també els del no. "L'única solució d'un conflicte polític és la via política, no n'hi pot haver cap altra", va concloure.

El portaveu d'ERC, Jordi Sánchez, considera clau per al procés constituent que els alcaldes, els regidors i els consistori es comprometin amb el dret a decidir, "fent costat a la majoria social i a les institucions de la Generalitat i el Parlament". Conscient que no serà un camí planer, Sánchez va fer una crida a la fortalesa i el compromís personal i institucional dels càrrecs electes municipals com a "peces decisives per culminar el procés constituent i proclamar la República Catalana com a nou estat d'Europa si així ho decideix la població". Amb to irònic, va agrair la contribució dels governs del PP i també del PSOE a fer créixer l'independentisme a Catalunya en els últims anys i va recordar els montcadencs Joan Josep Nuet, membre de la Taula del Parlament imputat, i Ramon Piqué, detingut i torturat fa 25 anys en l'operació Garzón contra l'independentisme.

Per a Sergi Martín, de Círculo Montcada, la moció del PP "té trampa perquè ens fa escollir entre l'immobilisme i que el problema de Catalunya es faci etern i fer efectiu del dret a decidir". Davant d'aquesta disjuntiva, la formació aposta per trobar punts d'entesa entre els unionistes i els independentistes des de l'àmbit polític i no judicial. En la seva opinió, la tàctica que segueix el govern del PP "només busca la confrontació emparant-se en els tribunals".  Montse Sánchez, del PDeCAT, considera que l'Ajuntament "ha d'estar al costat del dret a decidir i treballar per donar veu als veïns perquè mai un referèndum és il·legal" i va demanar als responsables municipals la màxima neutralitat i els mateixos mitjans perquè tothom pugui expressar l'opció amb la que se sent identificat. La CUP, amb un regidor, va titllar l'estat espanyol de ser "repressor i tenir arrels franquistes" i de posar en marxa una campanya basada en la por, "que no ens impedirà celebrar la consulta i posar les urnes, màxima expressió de la democràcia", en paraules del portaveu Gonzalo García.

El grup del PSC va votar a favor de la moció, entenent que només fa que demanar a l'Ajuntament que compleixi la normativa. "Qui és més demòcrata? Qui vulnera les lleis establertes o qui fa que es compleixin?", es va preguntar la portaveu Carme Porro, qui va recordar que la Comissió Europea per la Democràcia a través del Dret va dictaminar que no es pot celebrar cap referèndum que no estigui emparat per la Constitució o per una llei d'acord amb aquesta. També va al·ludir al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de la Generalitat, segons el qual el govern autonòmic no té competències per fer una consulta sobre el futur de Catalunya. "Tampoc és democràtic convocar-la, emparant-se en una llei que es discuteix per la porta del darrera i per via ràpida", va afegir l'edil, qui va demanar garanties a l'Ajuntament que consti per escrit qualsevol tramitació relacionada amb l'organització del referèndum si finalment tira endavant. Cs, que també va donar suport a la moció popular, va titllar de "falsa" la dicotomia entre demòcrates i antidemocràtes en funció de donar suport o no a la consulta i va recordar al govern que gràcies al seu suport va poder aprovar els pressupostos municipals dos anys seguits. "No acceptarem lliçons de democràcia per part de ningú", va concloure el portaveu, David Gerbolés.

 

 

 

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari