Rebutjat un text de suport a la resolució independentista del Parlament

La proposta de la CUP va tenir els vots favorables d’ERC i CDC, els vots en contra de PSC, Círculo, Ciutadans i PP i l’abstenció d’ICV-EUiA-E

La sessió plenària reunida aquest dimecres a la Casa de la Vila no va aprovar la moció presentada per la CUP que demanava que l'Ajuntament donés el seu suport a la resolució emesa pel Parlament de Catalunya el passat 9 de novembre per iniciar el procés de creació d'un estat català independent en forma de república. La moció defensada pel regidor Gonzalo García va rebre el suport dels grups municipals d'Esquerra i Convergència i el vot en contra de PSC, Círculo Montcada, Ciutadans i PP, mentre que ICV-EUiA-E es va abstenir. En la primera defensa de la moció i per justificar la seva presentació en el Ple, el regidor de la CUP va voler fer més incidència en les denúncies que la fiscalia de l'Audiència Nacional ha fet contra alguns regidors i ajuntaments que han donat el seu suport a la resolució del Parlament que en el propi text independentista: "Davant la repressió, solidaritat. L'Audiència Nacional ha de veure que té tot un país darrere i que no podrà fer res davant d'un poble dempeus".

En les seves intervencions, Sergi Martín, de Círculo Montcada, i Óscar Gil, d'ICV-EUiA-E, van deixar constància que l'esperit de la moció presentada per la CUP no feia referència a la denúncia feta contra determinats regidors i van voler especificar que el posicionament del seu vot atenia, exclusivament, a la proposta de donar suport a la resolució del Parlament. En aquest sentit, Sergi Martín va avançar que la postura de l'assemblea d'electors de la seva formació s'havia decantat per votar en contra de la moció per considerar que les eleccions autonòmiques del 27S no van ser un plebiscit i que "mai es podrà saber si hi ha una majoria de vots independentistes". "Círculo està a favor de defensar el dret a decidir i no s'han de buscar fórmules imaginatives que substitueixin un referèndum", va dir Martí, qui també va expressar que "sense la voluntat inequívoca d'un desig d'independència per part de la societat catalana no és pot engegar un procés com aquest". Per la seva banda, Óscar Gil, d'ICV-EUiA-E, va defensar l'abstenció del seu grup en considerar que la situació política ha canviat després de les eleccions al Congrés dels Diputats del 20D i que ara no toca fer aquests tipus de debats. Gil va destacar que 8 milions de persones van votar diumenge a candidatures que defensen el dret a decidir del poble català i que els resultats a les generals han creat "un nou escenari" i que s'ha obert "una finestra d'oportunitat". "Volem fer un referèndum perquè decideixi el poble. El futur polític l'ha de decidir la gent, i no cap grup parlamentari" que, segons Gil, va sorgir d'unes eleccions no plebiscitàries.

La moció de la CUP sí va comptar amb el vot favorable dels grups d'Esquerra i Convergència Democràtica de Catalunya. Jordi Sánchez, portaveu d'ERC, va fer incidència en el pla de mesures de caire social que apareix en la resolució del Parlament i va enumerar totes les lleis sorgides des de Catalunya que han estat anul·lades durant aquest any pel Tribunal Constiucional a instàncies de recursos presentats pel govern central i que, segons la seva opinió, impedeix que el Parlament tingui capacitat legislativa. "O ens vestim d'una nova legalitat i legitimitat per dotar-nos dels recursos propis o tenim un Parlament que no serveix", va argumentar Sánchez, qui creu que no té sentit continuar demanant un referèndum que sempre ha estat denegat. "Apostem per un camí que passa per construir una nova legalitat que ens porti a la desconnexió i a la creació d'una república". D'altra banda, Daniel Moly, del grup de CDC, va mostrar la seva solidaritat amb els regidors i alcaldes que han estat cridats a declarar per part de l'Audiència Nacional, va destacar que la resolució del Parlament, aprovada per una majoria de diputats, sorgeix d'un mandat democràtic i va fer una crida a acabar amb les discussions: "La solució és democràtica. Votar, posar les urnes, per saber què vol el poble català" ja que, segons Moly, a "Espanya també li interessa saber què pensen els catalans".

Al marge del vot contrari de Círculo Montcada, els altres grups que també van votar en contra de la moció van ser PSC, C's i PP. La portaveu socialista, Carme Porro, va argumentar que la proposta de la CUP no feia cap referència a la solidaritat amb els regidors d'altres ajuntaments i considera que la resolució del Parlament no comporta cap mesura concreta i cap benefici per al poble català: "És una declaració d'intencions de dos partits, Junts pel Sí i la CUP, que només volen portar a Catalunya cap a un camí, siguin quines siguin les conseqüències". Porro va criticar la paralització de la formació del govern català després de les eleccions del 27S que impedeix aplicar unes mesures socials que serien "benvingudes" i va argumentar que la solució per aquest conflicte és trobar un encaix dins de l'Estat perquè "tan importat és l'Estat per a Catalunya com per a Catalunya la resta de l'Estat". A l'hora d'argumentar el seu vot en contra, David Gerbolés, portaveu de Ciutadans, va qualificar de "cop d'Estat" la resolució del Parlament i va ironitzar sobre la possibilitat de que ell mateix s'acabés fent independentista després d'escoltar els arguments del regidor d'Esquerra, Jordi Sánchez, a qui va instar a deixar de parlar el nom del poble català: "No tota Catalunya està darrera de vostès. Si us plau, deixin de parlar en nom de tot el poble de Catalunya". Per últim, la regidora del PP, Eva García, va recordar que la resolució del Parlament està anul·lada pel Tribunal Constitucional des de l'1 de desembre al tractar-se "d'un atac contra contra la democràcia i la convivència" i una "declaració de tirania". "La democràcia de tots és més forta que els separatisme d'uns quants", va dir García. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari