Sisquet, mig segle entre fils i retalls

La merceria, situada entre Reixagó i Bateria i fundada al 1965, és un dels negocis més antics de Can Sant Joan

Montse Masia, entre els seus pares, Sisquet i Carmen, en una imatge de 1997

Inaugurem una nova secció a laveu.cat i a La Veu, amb el títol 'Nissaga de comerç', per posar en valor els negocis de proximitat de Montcada que han passat de pares a fills i que superen el mig segle d'antiguitat. 

A la cruïlla entre els carrers Reixagó i Bateria trobem la Merceria Sisquet, un dels comerços més antics del barri de Can Sant Joan. La unió dels colors taronja i negre i una llarga passarel·la que exposa els seus productes donen la benvinguda a la botiga. Fundat el 1965, el negoci celebra el seu 55è aniversari. “L’origen de la botiga va ser improvisat”, declara Montse Masia, actual propietària de la merceria. Carmen Serrano, mare de Montse, va ser la fundadora i gestora del comerç a mitjans de la dècada dels seixanta. Des de ben petita, es va aficionar al món de la costura, influenciada pels coneixements de la seva mare. Com a filla gran de la família; va treballar a la empresa de confecció Casa Begoña, on elaborava camises de dormir, per tal d’ajudar a l’economia familiar.

Tot i això, la llavor del que és avui Merceria Sisquet no va sorgir fins a 1962. En aquell any, l’espai que ara ocupa la botiga era un taller de cotxes regentat pel marit de Carmen, Francesc Masia, conegut com a “Sisquet”. Quan ell sortia del taller per fer encàrrecs, Carmen despatxava als clients. De forma improvisada, va fer-se un lloc dins del comerç; des d’on venia fils, retalls i muscleres. Finalment, el 1965 el taller es va convertir en la Merceria Carmen, actualment Sisquet.

El comerç tenia una àmplia oferta de productes tradicionals de merceria, però també d’altres com joguines i perfumeria. Els clients s'emportaven recipients per omplir amb els perfums o sabons que venia la botiga a granel. Avui en dia, la merceria, regentada per Montse Masia, ha mantingut bona part dels productes que es venien abans –articles de costura, roba interior i de nadó, pijames i llençols– i ha ampliat l’oferta amb altres com llenceria. La competència amb grans marques va fer que perfums i joguines es retiressin.

L’ofici em va triar a mi”, declara Montse. Des de ben petita ajudava a la seva mare en el comerç després de l’escola i durant festivitats. “Em col·locaven un esglaó per arribar al taulell i preparava les etiquetes de felicitació”, recorda. A l’adolescència, va estudiar administració i assistia a la seva mare en la facturació del comerç. A poc a poc s’hi va anar implicant, fins que el 1991 Carmen va traspassar el negoci a la seva filla de només 20 anys. “La meva mare devia veure alguna cosa en mi per deixar-me la botiga a aquella edat”, afirma orgullosa. A partir d’aquell moment, el nom del negoci va canviar a “Merceria Sisquet”, en record de l’antic taller del seu pare.

El 2004 la merceria va transformar completament la seva imatge, adaptant-se als nous temps. Durant la reforma va continuar oberta als clients. En plena època de Carnaval, Montse va habilitar un passadís que portava a la rebotiga, on despatxava als clients. “La gent es va comportar fenomenal”, rememora. La merceria també ha viscut temps difícils. Les crisis econòmiques de 1993 i 2008 van impactar greument els comerços locals. Aquest any, la crisi és sanitària. Entre març i maig, la botiga va haver de romandre tancada. Actualment, el comerç funciona amb regularitat seguint les restriccions de seguretat. La covid-19 ha causat estralls als petits negocis i la Montse ho té clar, “s’ha d’estalviar sempre”.

Després de 55 anys d’història, se sent feliç de continuar aixecant la persiana cada dia i retrobar-se “amb els clients que valoren el tracte personal i el criteri del comerciant de proximitat”. Malgrat ser un comerç de barri, la merceria rep cada dia clients d’altres zones de Montcada i municipis de la comarca. “Tinc una clienta que ara viu a Saragossa i encara em fa comandes”, comenta.

La idea improvisada de Carmen Serrano de vendre uns quants fils i retalls al taller del seu marit ha evolucionat en un negoci familiar amb més de mig segle d'història. Amb dues generacions gestionant el comerç, Merceria Sisquet s’ha convertit en un referent a Can Sant Joan. La nissaga comercial acabarà amb la Montse ja que la seva filla no vol continuar amb el negoci.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari