Suport unànim a una moció de l’AV del Bosc d’en Vilaró en què es reconeix la problemàtica com un tema de ciutat

El Ple va rebutjar un altre text del PP sobre el futur de la urbanització amb el vot de qualitat de l’alcaldessa perquè hi va haver un empat entre els vots a favor i en contra

Els veïns del Bosc d'en Vilaró defensen la continuïtat de les seves vivendes a la urbanització situada a la Serralada de Marina

La problemàtica de la urbanització del Bosc d’en Vilaró, construïda en una zona forestal a la serralada de Marina, va protagonitzar l’inici del debat del Ple ordinari de l’Ajuntament corresponent al mes de març, que va tenir lloc aquest dijous a la Casa de la Vila. El consistori va aprovar per unanimitat la moció presentada per l’AV amb el suport de tots els grups municipals, els quals van destacar la importància de l’acord per començar a tractar el problema com un tema de ciutat que ha de comptar amb la implicació d’altres administracions com l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat. D’altra banda, la moció que va presentar el PP va ser rebutjada amb el vot qualitatiu de l’alcaldessa ja que es va produir un empat a nou entre els vots a favor –PSC, Cs, PP i la regidora de Círculo a l’oposició, Ana Ballesta– i els vots en contra de l’equip de govern –ICV-EUiA, ERC i Círculo Montcada– i la CUP, mentre que PdeCAT es va abstenir.

 

Ambdós textos es van debatre a la vegada. El document de l’AV recull la preocupació dels propietaris de les cases construïdes fora d'ordenació urbanística i el compromís de les administracions per donar resposta a la problemàtica, garantint el dret a l’habitatge i evitant els màxims perjudicis econòmics i socials als afectats. La moció també proposa la celebració d’una jornada monogràfica sobre la qüestió en el termini màxim de tres mesos i la constitució d’una mesa cívica, política i tècnica que afronti el conflicte, amb representants de les administracions implicades i els afectats. Un altre dels plantejaments que es recull en el text és sol·licitar a la Generalitat un informe sobre la possibilitat de modificar la classificació de sòl no urbanitzable per legalitzar la urbanització o bé si existeix un instrument d’ordenació del sòl alternatiu a l’aplicació dels mecanismes d’extinció immediata o diferida del sector. Pel que fa a la moció del PP, la principal diferència amb la de l’AV és que planteja la regularització dels habitatges seguint l'exemple de Can Barata, a Sant Cugat del Vallès. “La nostra proposta és més rigurosa i ambiciosa que la de l’AV, que és massa genèrica i poc concloent. És un acord de mínims que poc pot satisfer els afectats”, va dir la portaveu del PP, Eva García, qui va demanar que la solució no passi per l’extinció diferida de la urbanització en un termini entre 35 i 40 anys tal com preveu l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Sobre aquesta petició, el regidor de la CUP, Gonzalo Garcia, va comentar que “no és ètic fer discursos que creïn falses expectatives als veïns davant el problema més greu que té el municipi en quant a afectacions personals”. Per la seva banda, el portaveu de PdeCAT, Joan Carles Paredes, no va voler entrar en el contingut de les mocions, tot destacant que el més important és “convocar la Mesa local per començar a treballar els acords recollits a la moció i restablir la confiança dels veïns”. El regidor de Círculo Montcada, Sergi Martín, va manifestar el suport a les peticions recollides a la moció de l’AV “que no vol que s’instrumentalitzi el seu problema”. Ana Ballesta, la regidora de Círculo a l’oposició, va sol·licitar que la solució no sigui l’extinció diferida dels habitatges. “L’AV ha pecat de prudent en aquesta moció, s’ha d’arriscar i intentar que els partits es comprometin de veritat”, va dir, instant l’alcaldessa a liderar la Mesa cívica.

 

Per la seva banda, el president de l’Àrea Territorial i portaveu d’ERC, Jordi Sánchez, va celebrar l’aprovació de la moció perquè “es reconeix el problema com un tema de ciutat que trascendeix a les altres administracions implicades en la resolució del conflicte, es defensa el dret a la vivenda i s’aconsegueix un primer consens entre l’AV i les forces polítiques, tot criticant el PP en considerar “que no serveix de res fer una moció molt abraonada per posar-se la medalla davant dels veïns, si després continuen tenint el mateix problema. El portaveu de Cs, David Gerbolès, també va posar especial èmfasi en l'acord assolit “perquè no és positiu anar a instàncies superiors sense el consens de la ciutat”.

El PSC, el grup majoritari de l’oposició, va manifestar la necessitat de “trobar la solució més adient dins del marc legal”, va dir la seva portaveu, M. Carmen Porro, qui va puntualitzar que el pla de base de l’AMB es va sol·licitar el 2012 quan el seu partit estava al govern i no va arribar fins al 2016, amb l’actual executiu a l’Ajuntament. El PSC també va donar suport a la moció del PP perquè opina que inclou punts que són complementaris als recollits en el text consensuat entre els veïns i les forces polítiques.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos (ICV-EUiA), va parlar de la importància de desencallar la situació sobre el futur del Bosc d’en Vilaró. “Vam creure que era necessari arribar a un acord de mínims amb l’AV amb la clara intenció d’implicar les altres administracions i que els partits que instrumentalitzen el problema deixin de donar dues versions”, va dir l’edil, qui va avançar la necessitat d’organitzar unes jornades monogràfiques sobre el tema on quedi recollit el posicionament de totes les forces polítiques “perquè deixin d’enganyar i manipular en una problemàtica tan greu”.

 

Veïns del Bosc d'en Vilaró van assistir al debat sobre el futur de la seva urbanització i van protagonitzar al carrer una concentració com ja és habitual coincidint amb la celebració dels Plens municipals. En el torn de precs i preguntes del públic, alguns afectats van intervenir demanant la constitució i la convocatòria urgent de la Mesa cívica per intentar trobar una solució consensuada al conflicte.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari