Visitar totes les escoles amb una mirada oberta i sense prejudicis

Les sessions informatives de la Xarmir i l’Ajuntament per fer una tria lliure de rumors han estat un èxit

La trobada per a famílies de secundària de la Xarmir també ha estat un èxit
La campanya 'Per una tria d'escola lliure de rumors' es va posar en marxa fa dos anys

Els pares i mares amb fills que començaran P3 i 1r d’ESO el curs vinent es troben aquests dies davant d’una decisió molt important: escollir escola o institut. Del 23 de març a l’1 d’abril, romandrà obert el termini per presentar les sol·licituds de la preinscripció escolar. Abans d’aquest període, tots els centres educatius obren les seves portes per donar a conèixer les seves instal·lacions i els seus projectes pedagògics.

Per facilitar aquesta elecció i fer una tria lliure de rumors, la Xarxa Antirumors de Montcada (Xarmir), amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha organitzat la segona edició de la campanya perquè la decisió no es basi en els prejudicis al voltant de l’alumnat escolaritzat. La iniciativa ha inclòs la distribució d’una guia informativa amb recomanacions per a les famílies i dues sessions de debat a la Casa de la Vila, el 2 de març per a secundària, i l’endemà per a infantil i primària. L’experiència ha tornat a ser un èxit, ja que ha aplegat més d’una trentena de famílies a cada trobada, on mares i pares dels diferents centres públics han explicat la seva experiència personal amb l’objectiu d’orientar i resoldre dubtes de cara a la preinscripció. “L’objectiu és fer un acompanyament durant el procés per afavorir l’actitud crítica i activa de les famílies”, explica Raquel Moreno, de la Xarmir.

Durant les sessions van sortir a la llum algunes de les principals preocupacions de les famílies com el fet de si tothom pot accedir en la primera opció escollida, quin tipus de metodologia s’utilitza a cada centre o com és la relació entre l’escola i les famílies. També es van posar en valor la qualitat de la xarxa pública educativa del municipi i la seva diversitat cultural per a l’adquisició d’habilitats per a la vida en un món cada cop més divers i global.

Un punt de partida en què coincideixen els experts per eliminar els prejudicis és parlar amb pares i mares que ja tinguin fills escolaritzats en el centre per conèixer de primera mà l’escola. “Després de les portes obertes, la meva opinió va canviar i el centre que tenia previst posar en tercera opció va passar a ser el primer”, explica Sandra Carmona, mare de l’escola El Turó, qui assegura que la va captivar el projecte educatiu i l’equip de professorat, molt implicat en la vida del centre: L’elevat percentatge de famílies d’origen estranger estigmatitza la meva escola, però jo no ho veig com un problema, sinó com una virtut que enriqueix l’aprenentatge dels meus fills”. La metodologia i innovació pedagògica del centre també són dos factors que tenen en compte les famílies a l’hora de fer l’elecció. Aquest és el cas de Núria Sánchez, del Mas Rampinyo, qui va visitar els tres centres del barri, però es va decantar per aquest per la seva manera de treballar per projectes: “No vaig fer cas dels rumors i vaig escollir l’escola que s’ajustava a la meva filosofia sobre l’educació”.

Altres condicionants

El factor proximitat també té un pes molt important en l’elecció. A mesura que les criatures creixen, el fet que l’escola estigui a prop de casa els donarà autonomia per als desplaçaments, a més de facilitar la creació d’una xarxa de relació entre iguals, que tindrà continuïtat més enllà de l’escola. Per a Sandra de Lamo, va ser primordial: “Vivim a la Font Pudenta i volia que la meva filla anés a l’escola pública que tenim més a prop de casa. Trobo que és important que l’infant arreli al barri i tingui els seus amics molt propers”.

La majoria de famílies obté plaça a la primera opció escollida però, en el cas que no fos possible, s’aconsella als progenitors que no transmetin als infants o joves la seva decepció. “El meu fill no va entrar a la primera opció i reconec que la notícia la vaig viure com la fi del món. Però ara estic encantada d’estar a l’Elvira Cuyàs, el meu fill és molt feliç. Estic molt contenta que no m’hagi tocat la que vaig posar en primer lloc, va manifestar Gemma Díaz.

Altres recomanacions dels experts per a les famílies és que no es deixin entabanar amb projectes que centrin la vàlua en la tecnologia, els idiomes, l’ensenyament personalitzat o per unes instal·lacions excel·lents. “L’important és anar a conèixer totes les escoles per escollir amb coneixement de causa; ser valent per anar als centres estigmatitzats pels rumors i fer una tria que s’ajusti als valors de cada família”, va destacar Moreno com a conclusió principal de les sessions informatives d’aquest any.

Seccions:

Deixa un comentari