Un grup de noies joves impulsa Kariatydes, un col·lectiu assembleari que defensa un feminisme anticapitalista

El Casa Popular el Brot es va omplir el passat divendres per assistir a l’acte de presentació d’aquest grup format per 8 dones

'Feminisme és la idea radical que les dones també som persones'. Aquesta frase de l’activista Angela Davis escrita en una pancarta va estar molt present durant la presentació de Kariatydes, la nova entitat feminista que han impulsat vuit noies joves del municipi i que agafa el seu nom de les figures que suporten els temples grecs sobre les seves espatlles. La presentació es va fer el passat divendres al Casal Popular El Brot, que es va omplir de gom a gom per aquest acte que va servir per tornar a obrir l’espai que estava tancat des del mes de juny. Dos integrants de Kariatydes van llegir un manifest fundacional on s’expressa l’ideari assembleari i anticapitalista d’una entitat que "pretén ser un agent actiu que desperti la consciència feminista del nostre poble i que neix amb l’objectiu de reflexionar, debatre i mobilitzar-nos per tal de visibilitzar les opressions i la violència que patim les dones en aquesta societat". Kariatydes, que es declara no mixta i que per tant només estarà format per dones, es planteja fer en el futur tallers i activitats per convertir-se "en un espai de suport per donar poder i organitzar a les dones perquè puguin respondre juntes a situacions de discriminació".

L'acte de presentació també va consistir en una xerrada que va comptar amb la participació de quatre convidades que pertanyen al món feminista: Lídia Molano, integrant de la Xinxa Feminista de Manlleu i extècnica de polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Montcada; Laia Hernández, cooperativista en l’àmbit de l’economia social, així com Cristina Cabasés i Anna Sala, membres del col·lectiu Hora Bruixa de Sant Cugat del Vallès. En la seva intervenció, Lídia Molano va expressar la seva satisfacció per veure El Brot ple de públic per assistir a l’acte de presentació d’una entitat feminista i va felicitar les seves impulsores per crear un col·lectiu que "era necessari al municipi". Molano va parlar sobre el feminisme que es fa des de les institucions i va explicar com els plans d’igualtat que dissenyen els Ajuntaments no es poden aplicar per manca de voluntat política i de recursos econòmics i humans. Al mateix temps, l’activista va lloar que la nova entitat tingui una vocació assembleària i que sigui no mixta i anticapitalista perquè, segons va dir, "el feminisme és una aposta contra les opressions que la dreta i el capital volen mantenir".

Citant una frase de l’activitista Flora Tristán que deia que "les dones són les proletàries del proletariat", Laia Hernández va parlar de l’existència d’una pluralitat de feminismes i va defensar el de classe, que té en compte les contradiccions entre les classes socials. Hernández veu incompatible l’emancipació de les dones amb la continuïtat del capitalisme, al que acusa de viure gràcies a la plusvàlua que genera l’explotació de les dones en tasques de cura que no reben cap compensació econòmica, i demana que el procés de construcció d’una nova república a Catalunya no es quedi "en un simple canvi d’elits que permetria perpetuar la històrica discriminació de les dones, deixant intacte el sistema d’explotació capitalista actual".

Per últim, Cristina Cabasés i Anna Sala van parlar de la seva experiència amb el col·lectiu Hora Bruixa de Sant Cugat del Vallès, que va néixer va cinc anys i que, actualment, està format per 12 militants. Cabasés, que reconeix el paper d’aliats que els homes poden tenir en la lluita feminista, va defensar el caràcter no mixta de la seva associació perquè "la majoria dels espais polítics estan liderats per homes i han de ser les dones les que ens hems d’organitzar i prendre les decisions". Per la seva part, Anna Sala va expressar que pertànyer a un col·lectiu feminista li permet sentir que les dones "no estem soles i que podem treballar de forma col·lectiva per intentar assolir una transformació de la societat"

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari