‘M’agrada crear espais que emocionin’

Raúl Fidalgo, que ha estudiat disseny d’interiors a l’Escola superior del Disseny, va crear una instal·lació lumínica a la Torre Glòries

La gran esfera anava a companyada de làsers lumínics de colors
Raúl Fidalgo

Apassionat dels treballs manuals des de ben petit, va estudiar un grau de disseny d’interiors a Sabadell, a l’Escola superior del Disseny, d’on es va graduar l’any 2023. Actualment, treballa al departament de disseny de la universitat, des d’on rep i participa en propostes de diferents mides, nivells i disciplines. Aquest mes de febrer, amb només 22 anys, ha participat al Festival Llum BCN 2024, al peu de la mítica Torre Glòries, amb una imponent i innovadora instal·lació que ha deixat la ciutat bocabadada.

Des de ben petit, recordo estar sempre fent manualitats. Un any, per Halloween, vaig decorar tota la casa. Els meus pares no donaven crèdit, no s’esperaven que tornés el nostre pis en una casa del terror. Com que van veure que gaudia molt i que no era viable tenir casa nostra plena de trastos, em van proposar decorar un local que té el meu pare, començant així la meva trajectòria com a dissenyador.

Em vaig criar a Can Sant Joan, on vaig viure fins als 13 anys, edat en la qual la meva família es va traslladar a Mas Duran, on visc actualment. Vaig estudiar a l’INS La Ribera i, després dels estudis obligatoris, vaig decidir continuar la meva formació en el camp del disseny d’interiors a l’Escola Superior de Disseny de Sabadell, on em vaig graduar el febrer de 2023. Allà vaig tenir l’oportunitat de fer pràctiques a la multinacional IKEA treballant com a dissenyador dels recorreguts de les showrooms a les seves botigues, una experiència enriquidora que em va ajudar a forjar la meva visió com a professional.

No m’agrada limitar-me al terme disseny d’interiors, crec fermament que el meu camp abarca molt més que això

En l’actualitat, formo part del departament de disseny de l’ESDi, on em dedico a rebre i participar en diverses propostes de disseny d’espais. Els meus projectes van des de grans espais i obres efímeres fins a instal·lacions exteriors i plantejaments innovadors, com ara horts urbans, stands comercials o botigues. A banda del treball al departament, també intento buscar oportunitats de projectes per compte propi. Un exemple seria un stand que vaig fer per encàrrec per l’empresa de pirotècnia catalana Ars per a una fira comercial a Nuremberg, Alemanya.

El meu interès per les obres temporals i els comerços s’ha consolidat amb els anys i he tingut l’oportunitat de treballar en diversos projectes emocionants, com ara el festival Llum BCN 2024 fet aquest mes de febrer. Hi vaig dissenyar una instal·lació a peus de la Torre Glòries. Aquesta obra m’ha suposar tot un repte creatiu, ja que intenta fusionar l’art lumínic amb l’entorn urbà a través de la creació d’una gran esfera de cinc metres de diàmetre feta d’un material altament reflectant. La instal·lació està inspirada en l’alba i en els reflexos de la torre, interactuant amb la llum natural i artificial de la ciutat, fent un espectacle en constant evolució.

El món del disseny és molt dinàmic i esporàdic

En aquesta obra es pot veure la meva fascinació pel disseny d’espais efímers, la meva branca de disseny predilecta. M’agrada, especialment, el fet de poder jugar amb la intersecció entre l’art i la funcionalitat per crear experiències úniques. No vull limitar-me al terme disseny d’interiors, ja que crec fermament que el meu camp abasta molt més que això. Prefereixo parlar de disseny d’espais perquè, de vegades, la línia entre el que és interior i exterior no és fàcil de traçar, a banda que, en la meva opinió, limita la meva feina.
El món del disseny és molt dinàmic i esporàdic, amb projectes que poden durar des de setmanes fins a anys. A més de la creativitat, implica coordinació amb diferents professionals i serveis per aconseguir que cadascun prengui vida de la manera més vibrant i efectiva possible. Estic emocionat de continuar explorant les possibilitats del disseny i poder crear espais que inspirin i emocionin a les persones.

El món del disseny és molt dinàmic i esporàdic, amb projectes que poden durar des de setmanes fins a anys. A més de la creativitat, implica coordinació amb diferents professionals i serveis per aconseguir que cadascun prengui vida de la manera més vibrant i efectiva possible. Estic emocionat de continuar explorant les possibilitats del disseny i poder crear espais que inspirin i emocionin a les persones.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari