‘Sempre he reivindicat el mestissatge musical’

El músic montcadenc Matías Muñoz parla de Thematic Band, el seu nou grup de música fusió

Matías Muñoz, durant la presentació del grup a la Sala Acme de Cerdanyola
Xavier Mas

La passió per la música l’ha acompanyat des de l’adolescència, quan el seu oncle li va regalar la primera guitarra. Compositor i lletrista, sempre li han interessat les músiques de fusió i el mestissatge sonor. Després de fundar diferents grups, la seva darrera aposta musical és Thematic Band, una formació que busca el seu propi so a partir d’estils com el jazz, el funk, la rumba, el flamenc i el pop. La resta de components són Pedro Fernando Moreno (bateria); Ignasi Morral (saxo alt) i Lander Besa (baixista).

La soldadura és l’ofici que m’ha permès viure perquè, lamentablement, en aquest país la feina de músic no està prou reconeguda com a professió. Per això hi ha tant precariat musical. Encara avui dia, molts locals creuen que et fan un favor deixant-hi tocar, especial­ment si fas temes propis i no versions d’altres grups. Si no fos perquè és una activitat que em fa sentir tan bé, ja fa temps que hauria llençat la tovallola, però em costa rendir-me.

Des que el meu oncle em va regalar una guitarra, a 16 anys, em vaig aficio­nar a tocar i compondre. He rebut alguna formació acadèmica en forma de cursos, però, bàsicament soc autodidacta. Durant la meva joventut vaig engegar diferents projectes musicals. Un dels que millor va funcionar va ser Don Hamaca y los confusos del Tablao, una banda que fusionava els ritmes afro llatins amb la rumba catalana. Més tard, vaig fundar Black Inside Connexion (BIC), amb influències de la música del Carib, i The Clothians, amb més pes del hip-hop i el reggae.

En aquest país, la feina del músic no està prou reconeguda. Per això hi ha tan precariat musical

Sempre he reivindicat el mestissatge musical perquè permet explorar nous camins i sonoritats. M’atrau especial­ment la música afrocubana, que he conegut de primera mà en els meus viatges a Cuba –la meva dona és d’origen cubà–, per la diversitat de ritmes i arrels.

Estic molt il·lusionat amb el nou grup. Precisament, crec que un dels punts forts de Thematic Band és la diversitat musical dels seus components. Tots tenim experiència en altres bandes, però venim d’estils diferents, des de la psicodèlia, el rock simfònic i el swing, fins al flamenc i la música de cantautor. Crec que hi ha química entre nosaltres i estem treballant molt –de vegades freguem l’obsessió–per conjugar aquests diferents bagatges i crear una sonoritat pròpia.

Estem treballant molt per conjugar els diferents bagatges musicals del grup i crear una sonoritat pròpia

Ja tenim 17 temes propis i un espectacle potent a l’escenari. La presentació oficial va ser el passat 2 de desembre a la Sala Acme de Cerdanyola. De moment, estem rebent bones vibracions per part del públic, que connecta fàcilment amb les nostres cançons, que parlen del que li passa a la majoria de gent. Són històries de la vida quotidiana, explicades amb els filtres de l’humor i la ironia.

La gent ens pregunta quan gravarem el nostre primer disc, però no tenim gens de pressa. El públic pot escoltar alguns dels nostres temes a la plataforma Spotify i seguir-nos per Instagram, però la nostra intenció és continuar rodant i perfeccionant les cançons abans d’entrar en un estudi de gravació.

Des dels nostres inicis, estem assajant a l’antic Blues de Cerdanyola perquè a Montcada no hi ha bucs d’assaig. Tenim previst fer un concert de presentació aquí –em vaig criar al carrer Colon– i ens agradaria actuar a la pròxima Festa Major.

Matías Muñoz és compositor, lletrista i guitarrista del grup Thematic Band

Deixa un comentari