Aprovada la retallada de salari del personal municipal i dels regidors

César Arrizabalaga ha presidit l’última sessió plenària ordinària abans de fer efectiva la seva renúncia

L’aprovació de la retallada de sous als treballadors de l’Ajuntament i als càrrecs electes ha centrat bona part del debat del ple de juny, l’última sessió ordinària que ha presidit l’alcalde, César Arrizabalaga (PSC), abans de presentar la renúncia al càrrec aquesta tarda. La mesura, que implica rebaixar el 5% del sou de la plantilla municipal, d’acord amb el Reial Decret aprovat per l’Estat, s’ha aprovat amb el vot a favor del govern (PSC-CiU), l’abstenció d’Esquerra i el PPC i el vot en contra d’ICV-EUiA. Socialistes i convergents han argumentat que la retallada és d’obligat compliment i s’han compromès a retornar als treballadors el seu poder adquisitiu tan aviat es recuperi l’economia. Els grups de l’oposició han lamentat que els empleats públics i els pensionistes hagin d’assumir els costos d’unes polítiques econòmiques errònies. Tot i així Esquerra i PPC s’han abstingut perquè la mesura és obligatòria. Només ICV-EUiA s’ha posicionat en contra entenent que la retallada no és justa i que, malgrat els plans d’austeritat del govern local, l’Ajuntament continua fent despeses innecessàries.

Pel que fa a la rebaixa de salari dels càrrecs electes proposada per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Municipis i Comarques de Catalunya (AMCC), tots els grups han votat a favor excepte la coalició ecosocialista en considerar que les retallades són insuficients. El sou de l’alcalde baixarà un 10%; el dels edils amb dedicació completa, un 8%; els de dedicació parcial, un 6%; els  mitja dedicació, un 5%, i la resta, per sota dels 13.000 euros bruts anuals, es mantindrà com en l’actualitat. A proposta dels grups de l’oposició, l’alcalde ha dit que s’estudiarà la possibilitat de retallar també els salaris dels edils que menys cobren, per donar exemple que la rebaixa afecta tots els càrrecs públics.

En el Ple també s’ha donat compte dels decrets d’Alcaldia sobre el cessament i posterior nomenament del regidor socialista Juan Parra com a president de l’Institut Municipal d’Esports i Lleure (IME). Tant Esquerra, com ICV-EUiA han demanat explicacions al respecte ja que no entenen perquè s’han fet els esmentats decrets, pregunta que l’alcalde s’ha compromès a respondre per escrit.

En l’apartat de mocions, el Ple ha rebutjat un escrit d’ICV-EUiA de condemna pel recent atac d’Israel contra la flota per la llibertat que ha causat la mort d’11 activistes i en suport al poble palestí. El text només ha comptat amb el suport d’Esquerra. Tant el PSC com el PPC han proposat redactats alternatius que la coalició ecosocialista ha descartat en considerar que desvirtuaven el contingut de la seva moció.

Tampoc no ha prosperat una moció del grup popular que només ha votat a favor d’ICV-EUiA i que reclamava investigar totes les modificacions del Pla General Metropolità (PGM) i convenis urbanístics que puguin sortir citats al sumari del cas Pretòria.

El text que sí ha prosperat amb el suport de tots els grups ha estat el de suport a la tasca de l’associació de discapacitats Adimir i les famílies de Laura i Pau, dos nens del municipi amb necessitats educatives especials als quals la Generalitat els ha denegat els serveis d’una vetlladora per fer unes hores de classe en el marc d’una escola ordinària. Representants del col·lectiu que han assistit al Ple han agraït públicament el posicionament dels grups.

D’altra banda, en el torn de precs i preguntes, Esquerra i ICV-EUiA han sol·licitat informació sobre els acords entre l’Ajuntament i el CD Montcada. L’entitat té greus problemes econòmics i culpa, en part, el consistori d’aquesta situació.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari