Aprovat per unanimitat el text refós del catàleg patrimonial de la ciutat

L’últim tràmit del projecte, que ha trigat 20 anys a ser realitat, consistirà en la ratificació i la publicació del document per part de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat

El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va explicar el punt de l'ordre del dia sobre el catàleg de patrimoni
Laura Grau

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, va aprovar per unanimitat el text refós del Pla Especial urbanístic i catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Montcada i Reixac. El document inclou un total de 117 elements –4 conjunts arquitectònics, 66 elements arquitectònics i 22 jaciments arqueològics o paleontològics– catalogats en tres tipus de protecció: 4 Béns Culturals d’Interès Nacional, on s’inclouen el Turó, la Casa de les Aigües, la Casa de la Mina i el Rec Comtal; 13 Béns Culturals d’Interès Local i 101 Béns de Protecció Urbanístic. El catàleg és un compromís del govern municipal per salvar i preservar el patrimoni de la ciutat, però malauradament en molts casos arriba tard ja que s’ha perdut una part important de la nostra història, va dir el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), qui va mostrar la seva satisfacció perquè es culmina un llarg procés que finalitzarà amb el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat. Una vegada acabat aquest tràmit, el catàleg passarà a ser una llei i qualsevol acció que vulneri el que es recull en el document serà un delicte”, va manifestar l’edil.

La catalogació del patrimoni va començar el 1999 amb una subvenció de la Diputació de Barcelona per fer l’inventari. El Ple de l'Ajuntament va fer al juliol de 2002 l’aprovació inicial i a l’octubre del mateix any la provisional. La Comissió d’Urbanisme va fer l’aprovació definitiva el 2017 i va suggerir incorporar dos canvis: d’una banda, la modificació de planejament prèvia d’actuacions compensatòries dels elements catalogats per evitar situacions de conflicte amb els propietaris dels elements inventariats i, d’altra, incloure la proposta d’Adif que li permet enderrocar els elements de la seva propietat per necessitats dels sistema ferroviari.

Durant la seva intervenció, Sánchez va denunciar la gestió de l’anterior govern municipal, format per PSC i CiU. “El catàleg arriba 20 anys tard perquè el patrimoni s’ha considerat com una nosa per especular”, va dir l’edil, recordant que el govern de César Arribazalaga va retirar el catàleg patrimonial l’abril del 2003 amb una resolució d’Alcaldia  “per poder fer pisos en un espai de la Font Pudenta on hi havia unes cases modernistes”. En el torn de debat dels grups municipals, el portaveu de la CUP Montcada, Josep Galván, va comentar que el seu partit “troba a faltar elements que doten d’identitat el nostre poble com el local de l’AV de Can Sant Joan, que en el dia de demà serà un element important pel seu valor col·lectiu”. D’altra banda, l’edil del PDeCAT Montse Sánchez va demanar que “el document no quedi en un calaix i s’implementin accions educatives i formatives per protegir-lo”. En aquest sentit, el president de l'Àrea Territorial va avançar que l'objectiu és crear una comissió de defensa i divulgació del patrimoni i destinar recursos públics per rehabilitar el patrimoni municipal.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari