Collserola blinda la protecció del seu espai natural
Aprovats el Pla Especial de Protecció del Parc i la modificació puntual del PGM per adaptar el planejament a la realitat actual
El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha aprovat definitivament el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), aprovat pel Consell Metropolità al 2019. Es tracta d'un instrument que substitueix el del 1987 i que busca garantir la màxima protecció i conservació d’aquest espai de 8.259 hectàrees repartides entre nou municipis, un dels quals és Montcada i Reixac. Entre els àmbits municipals inclosos al parc hi ha el Turó i els entorns de Font Pudenta, Can Cuiàs i Terra Nostra –373 hectàrees en total. En paral·lel a la redacció del PEPNat, s’ha aprovat la Modificació puntual del Pla general metropolità en l'àmbit del Parc Natural de la Serra de Collserola (MPGM), per tal adaptar el planejament metropolità del 1976 a la legislació més recent i al mateix Pla de protecció.
El nou Pla defineix un model de parc basat en dos eixos fonamentals la preservació de la biodiversitat i la potenciació de l’agricultura. “Tot plegat respon a un canvi de model dels parcs i boscos en general, en la línia de permetre una major gestió i intervenció tant pública com privada dels recursos forestals, no deixar que els boscos creixin sense intervenir, sinó que hi hagi un mosaic agroforestal que ajudi a la prevenció d’incendis i a promoure l’agricultura de km 0 i l’economia verda”, ha explicat el president de l’Àrea territorial d’Urbanisme, Jordi Sánchez (ERC). El PEPNat aposta per preservar i millorar dels valors ecològics de la serra, definir una xarxa bàsica per a l’ús públic i mantenir el patrimoni construït.
Amb la modificació del PGM a Collserola, s'incrementen els espais lliures en una superfície de més de 700 ha i es redueix el sòl destinat a infraestructures viàries i equipaments en més de 400 ha, això significarà reduir el nombre d’espais reservats per a possibles ampliacions del cementiri.
Al·legacions
Durant el termini de redacció del PEPNat l’Ajuntament de Montcada i Reixac va presentar diferents al·legacions, algunes de les quals no han estat recollides. Una de les peticions municipals era l’eliminació de reserves de sòl per a infraestructures ferroviàries per evitar la construcció del túnel sota el Turó, demanda rebutjada perquè el projecte esta inclòs en el Pla Director d'Infraestructures i el Pla Territorial Metropolità PTMB. Pel que fa a l’activitat de la cimentera, al peu del Turó, el PEPNat recull que no es podran atorgar noves llicències per explotacions minerals però no afecta a la que LafargeHolcim té vigent en l’actualitat. Sí que va reeixir l’al·legació en què es demanaven modificacions a l’àmbit de la Font Pudenta i Terra Nostra perquè s'incorporés el parc fins al límit amb les zones residencials.