El govern confirma que l’Ajuntament ha recuperat la liquidesa i té els comptes gairebé sanejats

El tancament del pressupost del 2021 constata la bona evolució dels indicadors econòmics

L’Ajuntament recupera liquidesa i té els comptes gairebé sanejats
Pilar Abián
L’Ajuntament recupera liquidesa i té els comptes gairebé sanejats
L’Ajuntament recupera liquidesa i té els comptes gairebé sanejats
Els comptes municipals estan gairebé sanejats. Això, si més no, és el que demostren els indicadors econòmics de la liquidació del pressupost del 2021, de la que el govern en donarà compte al Ple de maig. “Els  números ens indiquen que anem pel bon camí; hem reduït el deute fins al 40% –un 35% respecte a l’inici del mandat– hem recuperat la liquiditat de la caixa per fer front a les despeses diàries i hem tancat el passat exercici amb un romanent positiu a Tresoreria de 3,3 milions d’euros”, ha explicat el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC). L’edil preveu que del total del romanent, 2,7 milions es puguin destinar a inversions. 
‘Els números ens indiquen que anem per bon camí, hem recuperat la liquiditat i hem reduït el deute fins al 40%’, Gerard Garrido
Aquesta millora dels indicadors econòmics constata que el Pla de sanejament posat en marxa aquest mandat i en vigor fins l’any vinent està donant els seus fruits i rescabala la solvència del consistori des d’un punt de vista financer.  “El que sobretot és important és que aquests números són reals, no són dades inflades o maquillades com passava fa uns anys”, ha afegit l’edil.
El fet que l’Ajuntament hagi tancat el pressupost del 2021 en positiu no significa, però, que l’administració nedi en l’abundància o pugui plantejar-se rebaixar la càrrega impositiva, segons apunta Garrido. “La liquidació anual és variable i depén de molts factors; no podem plantejar-nos baixar impostos quan encara no sabem, per exemple, quins ingressos tindrem en concepte de pluvàlua”. L’Ajuntament també haurà d’afrontar enguany 434.000 euros arran l’última sentència derivada de les expropiacions de zones verdes, una problemàtica que s’arrossega des de la dècada del 2000 i que no es liquidarà fins al 2030.  
Altres motius de preocupació per al president de l’Àrea Econòmica són la pujada de la inflació a causa de la guerra a Ucraïna i la possibilitat que el Banc Europeu pugi el tipus d’interès. “En aquest difícil context –assenyala–, l’Ajuntament està fent un esforç important perquè, tot i l’encariment de costos que hi ha en general, no estem pujant ni taxes ni preus públics”.
L’impacte de la inflació en els comptes, nou motiu de preocupació per al govern local
 
En general, Garrido fa un balanç molt positiu de l’evolució de les finances municipals des de l’inici del mandat, moment en que va prendre la responsabilitat de l’Àrea. Economista de professió, l’edil reconeix que ha hagut de prendre decisions difícils que han requerit molta pedagogia, però que han donat els seus fruits. “La majoria de les previsions s’han complert, fins i tot per sobre de les expectatives inicials i ara ens trobem en una situació incomparable”. Com a exemple de la bona gestió feta, Garrido assenyala que al 2019 l’Ajuntament no tenia liquidesa i havia de funcionar amb crèdit. “Hem passat de tenir pòlisses per valor de 8 milions d’euros a eliminar-les totalment i de tenir la caixa pràcticament buida a disposar de 6 milions”, conclou el regidor.  
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari