‘Ens han fet creure que com més consumim, més feliços serem’

Carlos Taibo, exprofessor de Ciències Polítiques de la UAM, fa una conferència sobre el col·lapse capitalista i l’alternativa del decreixement econòmic

Carlos Taibo, al centre, amb José Luis Conejero (esquerra) i Joël Segarra, de les entitats organitzadores, durant la xerrada al Kursaal
Sílvia Alquézar

L’escriptor i exprofessor de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Madrid Carlos Taibo va oferir aquest dimecres al Kursaal una conferència sobre el col·lapse del capitalisme i l’alternativa del decreixement, convidat per l’AV de Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració de Montcada. El politòleg va desmuntar la idea arrelada al sistema capitalista que el creixement econòmic és positiu per a la societat i va proposar un model de vida que ens permiti viure millor amb menys necessitats materials.

Taibo considera una falsedat que el creixement generi cohesió social i llocs de feina. Segons el ponent, aquest model econòmic dels països rics es basa en l’espoli d’altres territoris i en l’esgotament dels recursos bàsics del planeta dels quals ja no podran disposar les futures generacions. “Ens han fet creure que com més consumim més feliços serem”, va dir el politòleg, qui va posar l’exemple dels EUA per desmuntar aquesta creença. “Aquest país s’ha beneficiat durant dècades d’un rendiment econòmic que no es reflecteix en el benestar dels seus habitants”, va manifestar.

 

Taibo va parlar del col·lapse del sistema capitalista que, segons els experts, podria entrar en la seva fase més crítica entre el 2020 i el 2050, més de mig segle abans del previst: El col·lapse és un procés que té un caràcter irreversible, a diferència de les crisis econòmiques on es torna a l’escenari anterior”. Sobre les seves possibles causes, el politòleg va comentar que els dos factors que provoquen aquesta situació són el canvi climàtic i l’esgotament de les matèries energètiques. Segons el conferenciant, l’escenari que esdevindria després del col·lapse estaria marcat per la reducció dramàtica de l’oferta d’energia, el tancament d’empreses, la desocupació i el desmantellament del sistema de benestar, entre d’altres conseqüències. “Les societat considerades més pobres i rurals estarien en millors condicions de fer front a aquesta situació”, va explicar Taibo, qui va plantejar com a alternativa al sistema capitalista la redistribució de la riquesa, la preservació de l’entorn, el repartiment del treball i la creació d’espais autònoms com grups de consum, cooperatives de treball i banca ètica, que permetin anar cap a una societat menys complexa. També va reinvindicar la introducció de valors molts diferents del món actual com la necessitat de recuperar la vida social en substitució de l’obsessió de produir i consumir i promoure l’oci creatiu i la vida local.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari