L’Ajuntament enderrocarà la masia de Can Sants, d’origen medieval

El seu avançat estat de deteriorament fa impossible la seva restauració. Cultura i Patrimoni documentarà l’edifici per deixar-ne constància històrica

Dues de les façanes de la masia ja s'han esfondrat
Pilar Abián
Masia de Can Sants, en una imatge de la setmana passada

L’informe de Serveis Territorials de l’Ajuntament deixa clar que no hi ha més remei que enderrocar la masia de Can Sants, donat el seu avançat estat de deteriorament que, en les últimes setmanes, ha obligat a acordonar la zona pel perill de despreniment d’elements de l’edifici, dues façanes del qual ja s’han esfondrat. “Molt al meu pesar, no tenim cap més opció que enderrocar l’edifici”, ha dit el regidor de Cultura i Patrimoni, Daniel Moly (CiU).

Aquesta masia estava inclosa en el catàleg d’edificis a protegir de 2001 pel seu interès arquitectònic i el seu paper històric. Segons l’historiador montcadenc, Jaume Alcázar, a la Baixa Edat Mitjana es va convertir en una explotació que abraçava moltes terres de secà, regadiu i vinya de Terra Nostra, i a l’epoca moderna (XVI, XVII i XVIII), va funcionar com un hostal donada la seva situació estratègica sobre la carretera de Sabadell. L’any 1808 va ser cremada per les tropes franceses i poc temps més tard, restaurada pels seus propietaris. “És una pena que durant 10 anys no s’hagi fet res i ara ja no tingui remei”, opina Alcázar. El catàleg en que va treballar Alcázar no està en vigor perquè va ser retirat del ple per qüestions tècniques, segons fonts municipals.

Tot i així, conscient del valor patrimonial de Can Sants, Moly ha anunciat que es duran a terme les accions necessàries per documentar la masia i deixar-ne constància històrica per a les futures generacions. “Estem mirant pressupostos per encarregar un estudi de paraments de la masia que permeti la seva reproducció en tres dimensions i, durant l’operació d’enderrocament, que es farà per fases, un arqueòleg documentarà les diferents etapes cronològiques”, ha explicat.

Moly ha anunciat que properament es farà una actuació d’urgència a la Torre Na Joana, més coneguda com Torre Bombita –a la Ferreria–, per evitar que continuï degradant-se. Aquesta serà una de les primeres accions de la futura Oficina del Patrimoni que la Regidoria vol posar en marxar a partir del febrer i que tindrà com a objectiu principal enllestir definitivament el catàleg del patrimoni arquitectònic del municipi.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari