‘El polígon’, el pòdcast sobre política municipal que enganxa l’audiència

El programa, que ja suma 15 emissions i més de 2.800 escoltes acumulades, es pot escoltar a les plataformes Spotify i iVoox

D'esquerra a dreta, Toni Amenós, Gonzo Garcia i Fran Delgado, els tres integrants d'El Polígon
Pilar Abián

Quan Gonzo Garcia, Fran Delgado i Toni Amenós van gravar el primer pòdcast d‘El Polígon’, el passat mes de maig, no s’imaginaven que sis mesos després, el que va néixer com una tertúlia de bar al voltant de la campanya electoral acabaria sent un programa de referència sobre l’actualitat política municipal. Sobretot, perquè l’èxit de la proposta, que ja suma 15 programes i més de 2.800 escoltes acumulades, és fruit del boca orella. Els propis protagonistes són els primers sorpresos de la resposta de l’audiència, tenint en compte que no són gaire actius a les xarxes socials i que la seva única pretensió sempre ha estat passar una bona estona parlant sobre política, interès que comparteixen per diferents motius. Garcia, com a exregidor de la CUP i exactivista juvenil; Delgado, des de la vessant d’activista cultural, i Amenós, com a tècnic en Dret a l’Ajuntament de Cornellà. Tots tres han estat vinculats a entitats del municipi i coneixen de ben a prop la idiosincràsia de la ciutat. “La política municipal interessa més del que ens pensem perquè és la que ens afecta més directament”, comenta Delgado per intentar explicar l’acceptació que té el pòdcast.

Els tres tertulians estan o han estat vinculats a entitats del municipi i coneixen la idiosincràsia de la ciutat

Aficionats a jugar a fer l’1×1 amb els edils locals comparant-los amb ciclistes del Tour de França, polítics de renom o protagonistes de la mítica sèrie infantil Bola de Drac, si equiparéssim el tercet amb futbolistes diríem que Delgado, presentador i tècnic alhora, fa la funció de migcampista repartint el joc; Garcia, el més incisiu amb els seus comentaris i sempre a l’atac, actuaria com a davanter, mentre Amenós, pausat i mesurat en les seves intervencions, s’ubicaria a la defensa. El tarannà diferent dels tres tertulians, no sempre coincidents en les seves opinions, és segurament el que dona valor afegit al pòdcast. També, els continguts que tracta, la majoria relacionats amb les decisions del govern municipal i els punts del Ple.

“Ens ho posen fàcil, tot ens ve donat, l’únic que fem és gestionar els temes i explicar-los des de la nostra òptica”, explica Garcia, convençut que el canvi de l’executiu ha estat determinant perquè ‘El Polígon’ no hagi estat flor d’un dia. “Aquest pòdcast –diu– no hagués continuat si no s’estiguessin donant situacions, al meu parer, una mica esperpèntiques; la política municipal a l’anterior mandat era, en comparació, molt avorrida, només cal veure les visualitzacions que tenen ara els Plens que emet La Veu, que s’han quadruplicat respecte abans de les eleccions”.

La gestió del govern local i els Plens municipals farceixen de contingut el pòdcast que s’enregistra a l’Abi dos cops al mes

Amenós, amb un posat més conciliador, considera que fer un programa àcid no ha d’estar renyit amb el respecte. “Podem criticar els polítics –diu–, però hem d’admetre que cal ser valent i decidit per presentar-se a càrrec públic amb els problemes que té el municipi i, si això es fa de bona fe, s’ha de posar en valor”.

Veu pròpia

Els integrants d‘El Polígon’ asseguren que el seu objectiu no és carregar contra l’executiu, de fet, també ho fan contra l’oposició. “Mai no hem qüestionat els resultats electorals i, si escolten amb atenció, veuran que no ens limitem a criticar el govern, també li donem consells de gestió, com ara que informi millor la ciutadania de les decisions que pren per evitar polèmiques”, comenta Delgado. “Sovint la gent ens atura pel carrer i intenta influir perquè parlem d’un tema o un altre en concret, però volem deixar clar que nosaltres estem aquí per fer la nostra tertúlia, no som portaveus de ningú”, afegeix Amenós. En alguns programes, els tertulians han deixat la gestió municipal de banda convidant al programa representants d’entitats com ara Vestits Vermells o l’ADF.

‘El Polígon’ va enregistrar el 12 de desembre el seu programa número 15 al Cafè Colon, amb presència de públic

‘El Polígon’ es grava un parell de cops al mes a una sala de l’ABI amb un equip tècnic cedit per un particular anònim que tots tres han acceptat amb la voluntat de compartir-lo amb altres col·lectius ciutadans que vulguin generar continguts i es pot escoltar a través d’Spotify o iVoox. Un dels pòdcast s’emet sempre a posteriori del Ple municipal –des de l’octubre fan una sala a la plataforma X en acabar la sessió plenària– i també tenen un grup de whatsapp privat al qual es pot sol·licitar participar a través de les seves xarxes socials. Respecte el futur, l’equip no es planteja cap repte en concret. “Estem aquí per passar-ho bé; el dia que no gaudim, ho deixarem”, conclouen.

Deixa un comentari