El Vallès registra la meitat dels casos de tos ferina detectats a Catalunya

Durant els tres primers mesos de 2024 s’han registrat més de 2.000 casos, 1.850 més que l’any anterior

Atenció pediàtrica a una pacient al CAP Les Indianes
Arxiu/Pilar Abián

La tos ferina s’ha disparat els primers tres mesos de l’any a Catalunya, especialment al Vallès Occidental i Oriental, on s’han comptabilitzat més de la meitat dels casos diagnosticats, 2.330 (218 el 2023). A Montcada i Reixac, s’han tractat un centenar de persones, la majoria infants.

 Les dades es troben en el darrer informe de Salut Pública de la Generalitat, en el qual s’explica que a partir d’aquest 2024 s’ha observat “un notable ascens” d’aquesta malaltia infecciosa causada pel bacteri Bordetella pertussis que comença com un refredat i a poc a poc va apareixent la tos en forma d’atacs que solen empitjorar a la nit. Aquests atacs, a més a més, poden anar seguits d’un gall inspiratori, de vòmits o de sudoració profusa.

Aquestes xifres corresponen, segons Salut Pública, a un augment de la incidència que ha anat escalant dels 0,83 casos per 100.000 habitants el 2022, als 7,3 el 2023 i fins a arribar als 92,8 casos per 100.000 habitants el 2024.

Actualment, la tos ferina es diagnostica més als infants entre 10 i 14 anys encara que estiguin vacunats, però en aquests sol ser bastant lleu, ja que la vacuna no evita del tot la infecció, però, si la gravetat de la malaltia”,

Maria Rosa Sala, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental

Per edats, l’increment de contagis s’ha donat en la franja d’edat dels 5 als 14 anys (4.081 casos) i, especialment, entre els 10 i els 14 anys (2.844). Segons explica Maria Rosa Sala, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública al Vallès Occidental i Vallès Oriental: “Actualment, la tos ferina es diagnostica més als infants entre 10 i 14 anys encara que estiguin vacunats, però en aquests sol ser bastant lleu, ja que la vacuna no evita del tot la infecció, però, si la gravetat de la malaltia”, indica Sala qui afegeix que, en canvi, en infants menors d’un any pot ser greu, i sobretot en els menors de 3 mesos. “Els nadons tenen més risc de contagi, d’emmalaltir i de complicacions, per això és important la vacunació dels nadons i la de la mare durant l’embaràs”, remarca la cap del servei.

Segons la cap del Servei de Vigilància Epidemiològica, la incidència de la tos ferina abans de la COVID solia augmentar cada 3 o 5 anys i, sobretot, a la primavera i estiu, però,” enguany ha aparegut a l’hivern amb una incidència molt alta probablement degut al fet que les mesures durant la pandèmia havien protegit a la població també del contagi de la tos ferina”.  

Vacunar per prevenir

Per Sala, la principal eina de prevenció del contagi d’aquesta malaltia és la vacunació: “La vacuna, tot i ser molt eficaç, no ho és al 100% per evitar la malaltia, tanmateix, n’evita molt la transmissió, i si una persona vacunada emmalalteix, els símptomes són molt més lleus”.  En aquest sentit, recomana seguir les pautes de vacunació: vacunar de tos ferina a les edats de 2, 4 i 11 mesos, amb un reforç als 6 anys. Per protegir de la gravetat de la malaltia, sobretot en els nadons, que són els més vulnerables també s’han de vacunar les dones embarassades, “preferentment entre les setmanes 27 i 32, però com més a prop de la setmana 27 millor”, indica la doctora. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari