Un estudi de l’URV detecta la presència de contaminants potencialment cancerígens al voltant de l’Ecoparc 2

L’Ajuntament ha demanat a l’AMB i a la Generalitat que verifiquin amb urgència les dades de l’informe i preguin mesures al respecte

Vista de l'Ecoparc 2, ubicat a Can Cabanyes
AMB
L'Ecoparc II està situat al polígon industrial de Can Cabanyes, a tocar de Ripollet
Vista de l'Ecoparc 2, ubicat a Can Cabanyes

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han detectat la presència de nivells relativament elevats de formaldehid -substància potencialment cancerígena- i compostos orgànics volàtils (COV) en zones properes a l'Ecoparc 2, a Montcada i Reixac on es tracten els residus municipals de diverses poblacions l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Els resultats d'aquest estudi, que ha fet un equip d’investigació liderat pel catedràtic de toxicologia Josep Lluís Domingo, es publiquen aquesta setmana a la revista científica Environmental Research.

L’escassa informació sobre els riscos dels escoparcs per a la salut feia pensar que l’impacte en l’entorn era mínim, més enllà de les olors, motiu pel qual aquestes instal·lacions s’han estès arreu d’Europa. Faltava, però, corroborar-ho científicament. Ara, l’estudi fet per la Rovira Virgili entre el 2011 i el 2012 conclou que al voltant de l’Ecoparc 2 “hi ha concentracions en aire d'una sèrie de contaminants químics (compostos orgànics volàtils, COV) i microbiològics (bacteris i fongs) significativament més alts que els detectats en zones típiques urbanes de diversos països europeus del nostre entorn", assenyala Domingo.
D'altra banda, l'avaluació dels riscos sobre la salut indica que la inhalació de COV supera els valors recomanats per organismes oficials, sobretot en els mesos d'hivern. Els investigadors autors del treball opinen que seran necessaris nous estudis al respecte però els resultats obtinguts en aquests mostrejos són, d’entrada, preocupants.
 

Reacció municipal

L’Ajuntament ha mostrat la seva sorpresa i preocupació per la informació sobre l'estudi de l'URV. El departament municipal de Medi Ambient ha contactat ja amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ens gestor de la instal·lació, i amb la Generalitat de Catalunya, que atorga l’autorització ambiental a l’Ecoparc, per via telefònica i també se’ls ha enviat una carta. “Volem que la Generalitat i l’AMB ens expliquin tot el que sàpiguen sobre aquest estudi i les seves conclusions i que hi actuïn en conseqüència; quins són els riscos que podrien patir les poblacions properes als ecoparcs i quines mesures hi pensen adoptar; esperem una resposta ràpida a la petició de reunió urgent que hem formulat aquest mateix matí”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC).

A la Direcció General de Qualitat Ambiental se li demana amb caràcter urgent que verifiqui si els valors d’aquestes substàncies s’ajusten als límits permesos i si són objecte de controls periòdics. Si no és així, s’exigeix que s’adoptin mesures cautelars mentre no s’assoleixin els nivells d’emissions que assegurin la inexistència de risc per als veïns. A l’AMB se li fa un requeriment similar i se l’insta a que l’empresa Ecoparc del Besòs, gestora de la instal·lació, indiqui les mesures correctores que s’hi estan adoptant per aconseguir que els referits nivells d’emissions assegurin la inexistència de risc per al veïnat. Medi Ambient de l’Ajuntament també té previst demanar una altra reunió amb els autors de la investigació.

L’Ecoparc 2 va començar a funcionar ara fa 10 anys i tracta anualment 260.000 quilos de deixalles. La planta es troba ubicada a Can Cabanyes, en el límit entre Montcada, Barberà, Santa Perpètua i Ripollet. Veïns d'aquest últim municipi, que és el que té el nucli urbà més proper a la instal·lació, mantenen que els episodis de pudors  de la planta són reiterats malgrat que la direcció de la mateixa assegura que s'han invertit milers d'euros per pal·liar aquest problema.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari